Un avion rusesc de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27) a tras o rachetă împotriva unui avion britanic de supraveghere de tip RC-135 Rivet Joint, care survola Marea Neagră, la 29 septembrie, dezvăluie cotidianul american The New York Times (NYT), care citează documente confidenţiale americane publicate pe reţele de socializare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doi oficiali americani afirmă că pilotul rus a interpretat în mod greşit consemnele unui operator de radar de la sol.

El a luat în cătare avionul britanic, a ţintit, dar racheta nu a plecat.

Dacă racheta ar fi pornit, incidentul ar fi avut consecinţe colosale.

În octombrie, ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a catalogat acest incident drept ”potenţial periculos”, în Parlamentul britanic.

Wallace declara că avionul rus de vânătoare a lansat o rachetă ”din apropiere”.

Ministrul a dat atunci asigurări că şi-a exprimat ”îngrijorarea” omologului său rus Serghei Şoigu, care i-a răspuns că o ”anchetă a avut loc cu privire la circumstanţele incidentului şi că a fost vorba despre o defecţiune tehnică a (avionului rus de vânătoare de tip) Su-27”.

Însă documentele americane divulgate arată că tirul era un ”near-shoot down”, adică un tir de ”doborâre” - intenţionat.

Aceasta nu este prima oară când armata rusă trage în aeronave din Occident de la începutul Războiului rus în Ucraina.

La 14 martie, un avion american fără pilot de tip Reaper MQ-9 s-a prăbuşit în Marea neagră, în urma unei manevre de interceptare a două a avioane ruse de vânătoare de tip Su-27.

”Drona noastră (de tip) MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internţaional atunci când a fost interceptată şi atinsă de către un avion rusesc, care a provocat prăbuşirea şi pierderea totală a MQ-9”, comenta într-un comunicat comandantul Forţelor Aeriene americane în Europa, generalul Hecker.

”Există o agresivitatea tipic rusească” în interceptări, comenta la Le Figaro generalul de corp aerian Patrick Charaix, fostul comandant al Forţelor Aeriene strategice, precizând că ”această sensibilitate este exacerbată în funcţie de contextul geopolitic”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.