Phenianul l-a acuzat, sâmbătă, pe consilierul pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, John Bolton, că a făcut comentarii "stupide" când a pus la îndoială discuţiile despre denuclearizare ale Coreei de Nord, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre al doilea înalt responsabil american vizat de critici ale Phenianului în aceste zile.               

Joi, la câteva zile după ce a anunţat încercarea unei noi arme, Coreea de Nord a reclamat retragerea secretarului de stat Mike Pompeo de la discuţii, acuzându-l de lipsă de prudenţă şi de maturitate. Pompeo a asigurat vineri că încă este "însărcinat de echipă" cu negocierile.  

Discuţiile sunt în impas între Phenian şi Washington după eşecul de la summitul din Hanoi, în februarie, întâlnire care i-a reunit pe liderul nord-coreean Kim Jong Un şi pe preşedintele american Donald Trump. 

A fost a doua întâlnire dintre cei doi după summitul istoric din iunie 2018.                

Într-un interviu pentru agenţia Bloomberg, publicat miercuri, Bolton a estimat că Phenianul ar trebui să "dea semnale reale" privind dorinţa sa de a abandona armele nucleare înaintea celui de-al treilea summit, afirmând că Trump este "pe deplin pregătit" pentru o astfel de întâlnire şi că administraţia americană este pregătită pentru "marele acord". 

Choe Son-hui, prim-viceprim-ministru pentru relaţii externe al regimului nord-coreean, a estimat comentariile lui Bolton drept "lipsă de înţelegere asupra intenţiilor celor doi lideri". "Mi se par imature şi stupide", a adăugat ea. "Nimic bun nu poate ieşi dacă aceste afirmaţii nedelicate persistă". 

Coreea de Nord a anunţat joi testarea unei noi "arme tactice ghidate". Potrivit KCNA, chiar Kim Jong Un a "condus testarea" şi a calificat această încercare "un eveniment de o foarte mare importanţă pentru a spori puterea de luptă a Armatei populare" nord-coreene. 

Pentagonul a confirmat că nord-coreenii au efectuat un test de armament, precizând că nu este vorba despre o rachetă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.