Ucraina a obţinut promisiuni de ajutor în această iarnă de peste 1 miliard de euro la conferinţa donatorilor care s-a desfăşurat marţi la Paris, a anunţat ministrul francez de externe, Catherine Colonna. Banii, promişi de 46 de ţări şi 24 de organizaţii internaţionale, vor fi împărţiţi între refacerea reţelei energetice avariate a Ucrainei, sectorul alimentar, aprovizionarea cu apă, sănătate şi transport, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generatoarele sunt la fel de importante ca o armură pentru a ajuta Ucraina să supravieţuiască terorismului energetic al lui Vladimir Putin în această iarnă, a declarat Volodimir Zelenski, adresându-se participanţilor la conferinţă prin legătură video.

Ucraina are nevoie de 800 de milioane de euro în plus pentru a supravieţui iernii şi de 1,5 miliarde de euro pentru a restabili daunele pe termen lung aduse reţelei energetice, a arătat preşedintele ucrainean.

Conferinţa de urgenţă de la Paris a fost convocată pentru a coordona ajutorul umanitar şi de infrastructură destinat Ucrainei în următoarele patru luni, cât timp durează iarna. 70 de ţări şi instituţii din întreaga lume au promis un ajutor imediat în valoare de peste 1 miliard de euro. Reuniunea internaţională a stabilit, de asemenea, un mecanism online, astfel încât Ucraina să îşi poată prezenta nevoile urgente, iar ţările donatoare să poată răspunde prompt.

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat că peste 1 miliard de euro au fost promise, din care aproximativ 415 milioane de euro sunt dedicate sectorului energetic. Ea a subliniat că participarea unor ţări non-occidentale, cum ar fi Qatarul şi Cambodgia, a arătat o extindere a sprijinului de care se bucură Ucraina. "Acesta este un semnal puternic pentru a arăta că lumea civilizată sprijină Ucraina", a declarat premierul ucrainean Denis Şmîhal. "Suntem recunoscători ţărilor care rămân alături de noi”, a adăugat el.

MACRON SUSŢINE PLANUL DE PACE AL LUI ZELENSKI

Conferinţa a fost, de asemenea, o ocazie pentru preşedintele francez Emmanuel Macron de a-şi manifesta solidaritatea cu Ucraina. El a fost criticat de unii aliaţi europeni şi chiar de Kiev în legătură cu nivelul sprijinului militar francez şi cu comentariile sale privind necesitatea de a menţine dialogul cu Vladimir Putin.

Statele baltice şi alte ţări europene deranjate de comentariile lui Macron cu privire la posibilele garanţii de securitate pentru Rusia şi-au exprimat în mod oficial dezaprobarea şi şi-au explicat luni poziţia faţă de Franţa, au declarat diplomaţi pentru Reuters.

Mesajele amestecate ale lui Macron cu privire la Ucraina au provocat o iritare ce a devenit din ce în ce mai vocală în unele capitale est-europene. Reacţionând, Palatul Elysee a declarat că declaraţiile lui Macron, în special cea referitoare la oferirea de garanţii de securitate pentru Rusia, au fost scoase din context, iar Parisul nu a ezitat niciodată să ofere sprijin Kievului.

"De când Ucraina a revenit pe teren, Rusia, ale cărei slăbiciuni militare au fost expuse, a adoptat o strategie cinică ce vizează infrastructura civilă pentru a îngenunchea ţara", a declarat Macron în discursul său rostit în deschiderea conferinţei donatorilor, în care a precizat că susţine propunerea de pace în 10 puncte a preşedintelui Volodimir Zelenski. "Pentru fiecare victorie a ţării dumneavoastră în teren, răspunsul laş al Rusiei este de a bombarda infrastructurile de energie electrică, gaz sau apă necesare pentru supravieţuirea populaţiei în această iarnă", a spus Macron adresându-se lui Zelenski.

El a precizat că Franţa va furniza Ucrainei 63 de generatoare electrice pe lângă cele 100 livrate în noiembrie. Cu o suplimentare de 48,5 milioane de euro, ajutorul francez ar urma să ajungă la 200 de milioane de euro în acest an, potrivit lui Macron.

O a doua reuniune între Franţa, Ucraina şi aproximativ 500 de companii franceze va analiza ce se poate investi pentru a ajuta Kievul pe termen scurt şi lung.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.