Peste două milioane de ruşi au fost vaccinaţi cu două doze de vaccin rusesc împotriva covid-19 Sputnik V, iar alte două milioane au fost vaccinaţi cu o doză, a anunţat joi preşedintele rus Vladimor Putin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin face această declaraţie în contextul în care Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat joi că a început o examinare a acestui vaccin dezvoltat de către Centrul de cercetare Gamaleia de la Moscova, o etapă-cheie în vederea desfăşurării acestuia în Uniunea Europeană (UE).

Date făcute publice de către Putin în cursul unei întâlniri cu voluntari, la Kremlin, arată însă că autorităţile ruse mai au multe de făcut pentru a convinge cele 146 de milioane de locuitori ai ţării să se vaccineze, la aproximativ o lună şi jumătate după  lansarea unei campanii de vaccinare în masă, la jumătatea lui ianuarie.

”Peste două milioane de persoane au vaccinate cu două doze de vaccin până în prezent”, a anunţat Putin, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea publică.

”Iar un pic peste două milioane au fost vaccinaţi cu prima injecţie”, a adăugat el.

Este vorba despre aproximativ 1,3% din populaţia rusă.

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna aceasta de centrul independent Levada, aproape două treimi dintre ruşi consideră că boala covid-19 este o ”armă biologică” creată de către om, iar 62% dintre persoanele intervievate nu sunt dispuse să se vaccineze cu Sputnik V.

În ceea ce-l priveţte, Vladimir Putin, în vârstă de 68 de ani, care nu a fost vaccinat, în mod oficial, până în prezent, a apărat din nou, joi, vaccinurile ruseşti, ”cele mai securizate şi cele maieficiente din lume”.

Sputnik V - care poartă numele primului satelit sovietic - este primul vaccin rusesc împotriva covid-19 şi a fost omologat în august.

Eficienţa sa - de 91,6% - a fost  confirmată în februarie într-un studiu publicat de revista medicală The Lancet, validat de către experţi independenţi.

Un al doilea vaccin rusesc, EpiVacCorona, a fost omologat în octombrie.

Rusia anunţa la sfârşitul lui februarie că a înregistrat un al treilea vaccin împotriva covid-19 - Covivac.

Ea a înregistrat în mod oficial 4.290.135 de contaminări cu noul coronavirus şi 87.823 de morţi din cauza covid-19.

Bilanţul oficial al morţilor din cauza covid-19 este cu mult mai mic decât cel înegistrat în paralel de către serviciul rus de statistică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.