Autorităţile belaruse au anunţat luni că peste 700 de persoane au fost plasate în detenţie, în urma manifestaţiilor opoziţiei care au avut loc cu o zi înainte, care vrea să-l oblige pe Aleksandr Lukaşeko să plece de la putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În total, peste 700 de persoane au fost plasate în detenţie cu privire la încălcarea legislaţiei privind evenimente în masă, în vederea examinării infracţiunilor lor în justiţie”, a anunţat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului belarus de Interne, Olga Cemodanova.

Potrivit organizaţiei belaruse de apărarea drepturilor omului Viasna, cel puţin 1.200 de persoane au fost reţinute duminică la o manifestaţei a opoziţiei, dispersată aproape imediat de poliţie, care a folosit grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene.

Svetlana Tihanoveskaia a anunţat luni că s-a întâlnit cu ambasadori ai Uniunii Europene (UE) şi a îndemnat la aplicarea unor noi sanţciuni economice întreprinderilor publice belaruse şi băncilor care au legături cu statul.

Europenii l-au sancţionat pe Aleksandr Lukaşenko, pe foul său Viktor Lukaşenko, alte zeci de membri ai anturajului lor, dar şi oficiali belaruşi de rang înalt.

Ei au agitat ameninţarea unor noi sanţciuni după moartea unui opozant, care a murit după ce a fost arestat.

Tihanovskaia a fugit în străinătate, la fel ca aproape toţi liderii opoziţiei belaruse care nu au arestaţi şi încarceraţi.

Mii de oameni au fost arestaţi de la începutul contestării lui Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, aflat la putere din 1994. Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar alte zeci au denunţat faptul că au fost torturate şi suspuse unor violenţe în timpul detenţiei.

Lukaşenko, susţinut de Moscova, refuză să plece de la putere. El a evocat vagi refome constituţionale, într-o încercare de a-i potoli pe protestatari.

Luni, Lukaşenko a dat asigurări că a convenit ”să transfere 70-80% din atribuţii Parlamentului, Guvernului şi altor structuri”, în cadrul unor ipotetice reforme despre care publicul nu ştie nimic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.