Peste 400 de parlamentari din Europa denunţă o ”anexare de facto” a Cisiordaniei ocupate de către Israel şi îşi îndemană, luni, într-o scrisoare, ţările de venirea la putere a lui Joe Biden în Statele Unite pentru a se mobiliza împotriva colonizării teritoriilor palestiniene ocupate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La iniţiativa mai multor foşti oficiali israelieni, 442 de deputaţi şi sentori din aprocimativ 20 de state europene semnează această scrisoare, trimisă în noaptea de duminică spre luni, pe care AFP scrie că a consultat-o, ministerelor de Externe ale acestor ţări.

”Evoluţiile pe teren tinde, în mod clar, către o realitate a unei anexări de facto care avansează rapid, mai ales odată cu expansiunea coloniilor şi demolărilor structurilor palestiniene”, scriu parlamentarii, între care se află şi deputatul britanic Jeremy Corbyn, fostul lider al Partidului Laburist (opoziţie) şi francezul Jean-Luc Mélenchon (stânga radicală).

”În pofida pandemiei covid-19, anul trecut s-a înegistrat cel mai mare număr de demolări de case şi structuri palestiniene în patru ani”, denunţă ei.

Mai multe cancelarii europene au cerut joi Israelului să restituie echipamente donate de către ţările lor şi confiscate beduinilor de la Hamsa al-Baqa, un cătun situat în nordul Văii Iordanului, condsiderate ”ilegale” de către statul evreu.

Armata israeliană ocupă don 1967 Cisiordania şi Ierusalimul de Est, în care trăiesc aproximativ 3,1 milioane de palestinieni, dar şi  peste 675.000 de israelieni, în colonii considerate ilegale în dreptul internaţional.

Colonizarea israeliană s-a accelerat în ultimii ani, la iniţiativa premierului israelian Benjamin Netanyahu, susţinut binevoitor de către aliatul său de la Washington, fostul preşedinte Donald Trump.

Noul preşeidnte Joe Biden este un critic al coloniilor israeliene şi s-a angajat să-şi intensifice eforturile în vederea unei recunoaşteri a Palestinei, statul la care aspiră palestinienii.

”Începutul preşedinţiei Biden prezintă o oportunitate indispensabilă de a acţiona”, subliniază parlamentarii europeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.