Peste 100 de persoane au fost rănite în ciocnirile violente de la Tel Aviv între susţinătorii guvernului eritreean care sărbătoreau un eveniment de Ziua Eritreei şi opozanţii preşedintelui Isaias Afwerki, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia israeliană a folosit grenade paralizante pentru a dispersa mulţimea, în timp ce unii protestatari aruncau cu pietre în poliţie şi incendiau coşuri de gunoi.

Imagini difuzate pe reţelele de socializare au arătat susţinători ai guvernului eritreean lovind cu bâte protestatarii antiguvernamentali.

Oficialii medicali israelieni au declarat că peste 114 persoane au fost tratate pentru răni, inclusiv aproximativ 30 de ofiţeri de poliţie.

Violenţele au izbucnit în jurul unui eveniment organizat de ambasada Eritreei pentru a marca Ziua Revoluţiei, la 1 septembrie, care comemorează începutul Războiului de Independenţă al Eritreei împotriva Etiopiei în 1961. Isaias este la putere de când Eritreea şi-a obţinut independenţa în 1993.

Grupurile de apărare a drepturilor omului au condamnat guvernul său ca fiind extrem de represiv, iar ţara se află sub sancţiunile SUA şi UE pentru presupuse abuzuri.

"De ce am fugit din ţara noastră?", a spus un protestatar din Tel Aviv, Hagos Gavriot, pentru Reuters. "De ce poliţia israeliană le-a acordat un permis pentru a sărbători... pentru acest dictator? Noi suntem împotriva acestui lucru. De ce mă aflu aici în căutarea unui adăpost?"

Jurnaliştii de la Reuters au văzut bărbaţi cu răni la cap şi braţe însângerate, unii zăcând pe jos pe un teren de joacă pentru copii. Poliţia a mărşăluit pe străzi lansând grenade paralizante asupra protestatarilor.

"În acest moment, mari forţe ale poliţiei şi ale Poliţiei de Frontieră continuă să acţioneze împotriva celor care încalcă legea în zona Tel Aviv", se arată într-un comunicat al poliţiei israeliene.

Aproximativ 25.500 de solicitanţi de azil eritreeni trăiesc în prezent în Israel, potrivit Assaf, o organizaţie care ajută refugiaţii.

Eritreenii care au fugit în Israel pe la graniţa cu Egiptul spun că se vor confrunta cu persecuţii dacă vor fi repatriaţi. Eritreea cere permise de ieşire pentru cetăţenii săi şi are un serviciu militar obligatoriu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.