Peste 100 de persoane au fost arestate, sâmbătă, după violenţe între poliţie, protestatari de extremă dreapta şi manifestanţi antirasism, la Londra, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Huliganismul rasist nu are ce căuta pe străzile noastre. Oricine atacă poliţia va răspunde în faţa legii", a afirmat premierul Boris Johnson.

Persoanele reţinute sunt acuzate de încălcarea ordinii publice şi atac asupra poliţiei, şase ofiţeri suferind accidentări minore.

Violenţe între protestatari de extremă dreapta şi manifestanţi antirasism au avut loc, sâmbătă, la Londra.

Protestatarii de extremă dreapta s-au strâns susţinând că vor să  apere monumentele luate ca ţintă de manifestanţii antirasism pentru legăturile cu istoria colonialismului.

În Trafalgar Square, poliţiştii au separat două grupuri de câte aproximativ o sută de persoane, care scandau de-o parte: “Black lives matter”, iar cealalte insulte rasiste.  Unii manifestanţi au aruncat cu sticle şi cu alte obiecte şi au folosit dispositive pirotehnice.

Au fost vizaţi de vizaţi de violenţa  protestatarilor şi poliţiştii.

În centrul Londrei s-au strâns mii de oameni, în ciuda avertismentelor de evitare a manifestaţiilor.

În mai multe ţări din lume au avut loc în ultima perioadă proteste antirasism, după moartea americanului de culoare George Floyd, la Minneapolis. Floyd a decedat după ce un poliţist s-a pus cu genunchiul pe gâtul său timp de aproape nouă minute.

În Marea Britanie, peste 70 de monumente considerate că „omagiază rasismul şi sclavia” au ajuns să fie vizate de controversata campanie „Înlăturaţi rasiştii/ Topple The Racists”. În lista de pe site-ul toppletheracists.org sunt incluse zeci de repere, de la „Bodmin Beacon” al lui Sir Walter Raleigh Gilbert la memorialul Lordului Kitchener din Insula Orkney.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.