Cel puţin trei persoane au fost ucise, sâmbătă, la Lima, la manifestaţii, reprimate de Poliţie, contra preşedintelui Manuel Merino, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reacţionând la represiunea violentă a manifestaţiilor, şeful Congresului peruan a cerut demisia noului preşedinte, în funcţie de marţi. "Îi cer lui Merino să demisioneze imediat", a declarat Luis Vladez la postuld e televiziune N. 

Primarul din Lima, Jorge Munoz, care face parte din acelaşi partid ca Merino, Acţiunea Populară, i-a cerut demisia preşedintelui, la cinci zile de la instalarea în funcţie.  

Decesul unui protestatar în vârstă de 25 de ani a fost anunţat de funcţionarul Alberto Huerta, de la entitatea publică care apără respectarea drepturilor omului în Peru. 

Cadavrul său a fost adus la spitalul Almenara, a precizat acesta, adăugând că "victima avea răni de glonţ". 

Biroul de Apărare a poporului a adăugat că 13 manifestanţi au fost răniţi şi a denunţat folosirea forţei de către Poliţie.             

Arhiepiscopul de Lima, Carlos Castillo, a condamnat represaliile Poliţiei şi a anunţat la televiziunea de stat că a aflat de existenţa unui "al treilea deces". 

Parlamentul peruan a votat luni demiterea preşedintelui Vizcarra, pentru "incapacitate morală", şeful statului fiind acuzat că a primit mită în 2014, pe când era guvernator. 

Demiterea sa şi venirea la putere a preşedintelui Merino, inginer agronom de centru-dreapta în vârstă de 59 de ani, până acum în fruntea Parlamentului, au provocat de marţi manifestaţii la Lima şi în alte oraşe. 

Sâmbătă, mii de manifestanţi, mare parte tineri de cel puţin 25 de ani, au ieşit în stradă, în diferite oraşe, pentru a cere demisia lui Merino şi a respinge ceea ce ei consideră o lovitură de stat parlamentară.           

Ei au avut pancarte cu mesaje: "Merino, nu eşti preşedintele meu", "Merino impostor" şi "Peru s-a trezit".

În Piaţa San Martin din Lima, poliţiştii au făcut uz de gaze lacrimogene, lansate inclusiv din elicoptere, pentru a dispersa manifestanţii care ameninţau sediul Parlamentului.  

Şapte dintre cei 18 miniştri ai lui Merino şi-au anunţat demisia sâmbătă seară după intervenţia Poliţiei, între care cel al Sănătăţii, Abel Salinas, potrivit mass-media locale.                   

Premierul conservator Antero Flores Araoz, în vârstă de 78 de ani, a exclus ca şeful statului să se retragă la presiunea străzii.              

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.