Afroamericanii reprezintă doar 5% dintre persoanele vaccinate împotriva covid-19 în prima lună de campanie de vaccinare în Statele Unite, arată un studiu realizat de către autorităţile sanitare americane, în pofida faptului că americanii de culoare sunt - din punct de vedere statistic - cei mai afectaţi de covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În perioada 14 decembrie-14 ianuarie, aproximativ 13 milioane de persoane au fost vaccinate cu cel puţin o doză a unuia dintre cele două vaccinuri autorizate în Statele Unite, potrivit acestui studiu publicat luni de către Centrele de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC), principala agenţie federală americană în domeniul sănătăţii.

Se cunoaşte etnia a 6,7 milioane dintre aceste persoane, reprezentând aproape jumătate dintre persoanele vaccinate.

În rândul acestora, doar 5,4% s-au declarat afroamericani, în timp ce 60,4% s-au declarat albi, 11,5% hispanici şi 6% asiatici.

Or afroamericanii constituie în Statele Unite - o ţară în care statisticile etnice sunt foarte curente - aproximativ 15% dintre cele două categorii de populaţie care au fost vaccinate cu prioritate în prima fază a vaccinării - personal medical şi de îngrijire şi pensionari din aziluri de bătrâni.

Cu toate acestea, CDC dezvăluie totodată că aproximativ 14% dintre persoanlee vaccinate s-au declarat de etnie ”multiplă” sau ”alta”, limitând posibilitatea de a trage concluzii definitive.

”Date mai complete despre rasă şi etnie la nivelul localităţilor şi operatorilor sunt cruciale în asigurarea detectării şi unei reacţiei rapide în cazul unor eventuale disparităţi în vaccinare”, pledează CDC.

Aceste date sunt publicate în contextul în care în ţară creşte îngrijorarea cu privire la disparităţi în accesul la vaccinare.

În anumite regiuni, centrele de vaccinare se află mai degrabă în cartiere cu populaţie majoritar albă, iar acelaşi dezechilibru - în detrimentul locuitorilor de culoare - este constatat în conexiunea la Internet, necesar în vederea stabilirii unei întâlniri în vederea vaccinării.

Or afroamericanii au un risc de 2,9 ori mai mare de a fi spitalizaţi din cauza covid-19 şi de 2,1 mai mare de a muri din cauza covid-19, sublinia luni dr. Marcella Nunez-Smith, însărcinată de către Joe Biden să coordoneze o reacţie echitabilă în criza covid-19.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a dat asigurări că Guvernul acordă o atenţie deosebită acestui subiect, ”susţine adăugarea unor locuri suplimentare de vaccinare vizând persoanele cu cel maimare risc” şi le cere statelor un plan cu privire la distribuire echitabilă a vaccinurilor împotriva covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.