Furtuna Ciara s-a soldat cu cel puţin trei morţi şi continua luni să facă ravagii în vestul Europei - zboruri anulate, trenuri oprite, întreruperi ale alimentării cu electricitate - şi a rănit mai multe persoane în Germania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un bărbat a fost ucis în maşina sa, duminică după-amiaza, de un copac, pe o autostradă, la sud-vest de Londra, a anunţat luni poliţia britanică.

În Polonia, o femeie şi fiica sa au fost ucise de un acoeriş luat de rafale cu o viteză de aproape 100 de kilometri pe oră.

Două femei au fost grav rănite de un copac, la Sarrebruck, în sud-vestul Germaniei, iar una dintre ele se afla între viaţă şi moarte, a anunţat poliţia în noaptea de duminică spre luni, iar un adolescent în vârstă de 16 ani a fost rănit la cap de o creagă de copac la Paderborn, în vest.

În ceea ce priveşte transportul, marile linii, oprite de duminică seara în întreaga ţară, urmau să rămână închise cel puţin până luni dimineaţa, potrivit operatorului feroviar Deutsche Bahn, care preconiza perturbări toată ziua de luni, în timp ce furtuna - cunoscută în Germania sub numele de Sabina - se îndrepta către sudul ţării.

La Frankfurt, o macara de pe un şantier a lovit acoperişul unei catedrale, a anunţat poliţia, fără să fie în măsură să ofere detalii despre amploarea pagubelor.

În Cehia, unde rafalele de vât au atins 180 de kilometri pe oră, un bărbat a fost rănit de un copac căzut pe maşina acestuia, în sudul ţării.

”Furtuna secolului” făcea titluri pe prima pagină a mai multor cotidiene din Marea Britanie. ”Ca teritoriu atins, probabil căeste cea mai mare furtună a secolului”, având drept singură rivală furtuna din decembrie 2013, a declarat Helen Roberts de la Oficiul meteorologic britanic Met office.

BLIZZARD

Aproximativ 180 de alerte de inundaţii erau în vigoare luni în întreg Regatul Unit, care se pregătea în unele locuri de rafale de vânt cu gheaţă şi ninsori, însă grosul furtunii a trecut.

”Furtuna Ciara se îndepărtează, însă asta nu înseamnă că intrăm într-o perioadă în care vremea va fi mai calmă”, a declarat Alex Burkill de la Met office.

”Ar putea fi până la 20 de centimetri de zăpadă luni şi marţi şi rafale puternice de vânt. Nu putem exclude riscul viscolului”.

Duminică, în unele părţi ale Regatului Unit a plouat în 24 de ore cât într-o lună şi jumătate, iar sute de zboruri au fost anualte.

În Franţa, furtuna a rănit 11 persoane şi a privat de electricitate aproape 130.000 de gospodării în nordul ţării, a anunţat luni dimineaţa operatorul Enedis. În regiunea pariziană, copaci căzuţi peste maşini au perturbat traficul trenurilor de la periferie.

Sute de zboruri au fost anulate în Europa. În Olanda, aproximativ 220 de zboruri au fost anulate luni dimineaţa către şi de la Aeroportul Amsterdam-Schiphol, al treilea cel mai frecventat aeroport din Europa. Furtuna a provocat ambuteiaje de pesyte 600 de kilometri pe drumurile acestei ţări în oreşe de vârf luni dimineaţa.

În Germania, peste 700 de zboruri au fost anulate la Frankfurt, Munchen, Düsseldorf şi Koln.

La Luxemburg, elevii şcolilor primare şi secundare au fost scutiţi de ore luni, din cauza intemperiilor, chiar dacă instituţiile de învăţământ le asigură primirea.

În Norvegia, furtuna - numită Elsa - să provoace revărsări importante de ape la începutul săptămânii în sud-vestul ţării. Pe litoral, apa ar putea urca cu până la un metru peste nivelul obişnuit al mareelor şi să înregistreze recorduri în unele locuri, au avertizat meteorologii norvegieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.