Trei avocaţi ai opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi au fost vizaţi vineri de percheziţii ale Serviciului rus de Securitate (FSB), a anunţat echipa acestuia, în cadrul unui dosar cu privire la ”extremism” pasibil de pedepse grele, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un aliat în exil al lui Navalnîi, Ivan Jdanov, a anunţat pe X că percheziţii erau în curs acasă la Vadim Kobzev, Igor Sergunin şi Aleksei Lipţer, care l-au apărat pe opozant.

Potrivit lui Jdanov, unul dintre avocaţi - Igor Sergunin - a fost arestat.

”Evident, este vorba despre măsuri menite să-l izoleze total pe Navalnîi”, a denunţat el şi a precizat că percheziţiile au legătură cu un dosar cu privire la ”participarea la o întreprindere extremistă”.

Arestat în ianuarie 2021, la întoarcerea în Rusia după ce a fost otrăvit, Aleksei Navalnîi a fost condamnat la pedepse grele, ultima, în august, de 19 ani de închisoare cu privire la ”extremism”.

Organizaţiile opozantului au fost interzise în iunie 2021, tot cu privire la ”extremism”, iar majoritatea activiştilor au fugit din Rusia, pentru a evita urmăriri judiciare legate de aceste interdicţii.

Încarcerat într-o colonie situată nu departe de Moscova, Aleksei Navalnîi anunţa la sfârşitul lui septembrie că urma să fie transferat - pe o perioadă de un an de zile - într-o celulă cu condiţii foarte stricte, unde interacţiunile sale cu lumea exterioară sunt şi mai limitate.

Aleksei Navalnîi comunică prin mesaje transmise avocaţilor săi şi publicate apoi pe reţele de socializare, în care a continuat să denunţe, în ultimele luni, ofensiva din Ucraina şi prin care i-a îndemnat pe ruşi ”să se opună” Kremlinului.

”Avocaţii nu fac politică. Ei apără acuzaţi”, a reacţionat vineri pe X şeful departamentului juridic al echipei opozantului, Viaceslav Ghimadi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.