Pentagonul analizează păstrarea unor trupe americane în apropierea exploatărilor petroliere din nord-estul Siriei, alături de Forţele Democrate Siriene (SDF), pentru a împiedica accesul militanţilor organizaţiei Stat Islamic la petrol, a declarat luni secretarul pentru Apărare Mark Esper, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trupele americane se repliază în Irak, în cadrul retragerii din Siria ordonată de preşedintele Donald Trump, o decizie care a permis Turciei să lanseze ofensiva împotriva SDF, care timp de ani de zile a fost aliată cu SUA împotriva organizaţiei Stat Islamic.

Peste 100 de vehicule au traversat frontiera în Irak în cursul zilei de luni, din nord-estul Siriei, unde Turcia a acceptat să oprească ofensiva sa timp de cinci zile, în cadrul unui acord cu Washingtonul.

Armistiţiul expiră marţi seara, după ce preşedintele turc Tayyip Erdogan va discuta următorii paşi în regiune la o întâlnire în Rusia cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Vorbind reporterilor în timpul unei vizite în Afganistan, Esper a spus că, în timp ce retragerea trupelor americane din Siria este în curs, unele trupe se află încă împreună cu forţele partenere în apropierea exploatărilor petroliere, având loc discuţii despre menţinerea lor acolo.

Esper a declarat că este una dintre opţiuni şi că nu a fost luată o decizie ”referitoare la număr sau orice altceva de genul acesta. Sarcina Pentagonului este să analizeze diferite opţiuni”, a adăugat acesta.

”În prezent avem trupe în două oraşe aflate în apropiere de zona respectivă. Obiectivul este să nu permitem accesul, mai exact la venituri, al ISIS şi al oricărei alte grupări care ar putea dori să obţină venituri care să le faciliteze activităţile maligne”, a arătat Esper.

Retragerea trupelor americane din Siria a fost criticată la Washington şi în alte părţi ca o trădare a aliaţilor kurzi, care au luptat ani de zile alături de trupele americane în regiunea bogată în rezerve de petrol şi în terenuri agricole.

New York Times a relatat duminică seara că Trump ar prefera în prezent un nou plan militar, în care să păstreze circa 200 de soldaţi americani în estul Siriei, în apropiere de graniţa cu Irakul. Casa Albă nu a răspuns imediat solicitărilor de informaţii.

Turcia vrea să creeze o zonă sigură de-a lungul frontierei de 440 de kilometri cu Siria, ca protecţie faţă de miliţiile YPG, principala componentă a SDF. Ankara consideră YPG un grup terorist din cauza legăturilor cu insurgenţii kurzi din sud-estul Turciei.

Erdogan a declarat că Ankara va relua asaltul în Siria după expirarea termenului limită de marţi, dacă SDF nu se va retrage.

Surse din Turcia au spus că prioritatea Ankarei este să vadă că YPG se retrage dintr-o fâşie cu o lungime 120 de kilometri, unde trupele turce şi rebelii sirieni aliaţi şi-au concentrat atacul, şi nu pe întreaga regiune de graniţă.

Obiectivul Turciei rămâne crearea zonei sigure de-a lungul întregii graniţe, care include zone unde au intrat deja forţe siriene şi ruse.

”Vom discuta acest proces cu Putin, iar apoi vom face paţii necesari” în nord-estul Siriei, a declarat Erdogan la un forum din Istanbul, fără să detalieze.

Erdogan a mai spus că Turcia va înfiinţa 12 posturi de observaţie în zona sigură, atrăgând critici din partea Iranului şi a Rusiei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.