Statele Unite vor începe în octombrie antrenamentele de zbor pentru piloţii ucraineni pe avioane de luptă F-16, a anunţat joi Pentagonul, în condiţiile în care până acum erau menţionate Danemarca şi România pentru furnizarea unei astfel de pregătiri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Antrenamentele vor începe după ce piloţii ucraineni vor face luna viitoare cursuri de limba engleză, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, citat de Reuters.

Antrenamentele de zbor vor avea loc în Arizona, a precizat Ryder.

Mai mulţi piloţi şi zeci de membri ai echipajului de întreţinere a aeronavelor F-16 vor participa la pregătire, a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, fără a furniza cifre exacte.

Duminică, Danemarca şi Olanda s-au angajat să doneze Ucrainei avioane F-16, îndeplinind o dorinţă de lungă durată a Ucrainei. Kievul spune că F-16 va contribui la consolidarea apărării aeriene şi va ajuta la contraofensiva sa împotriva trupelor ruse. Joi, premierul Norvegiei a anunţat că şi ţara sa va dona, de asemenea, Ucrainei avioane F-16.

Danemarca a început deja să antreneze opt piloţi ucraineni pentru a pilota F-16. Aceştia au sosit la baza aeriană militară daneză din Skrydstrup împreună cu 65 de persoane care vor fi instruite în întreţinerea şi repararea avioanelor.

Săptămâna trecută, Ucraina a declarat că nu va putea opera avioanele de luptă F-16, construite în SUA, în toamna şi iarna viitoare.

Ucraina a cerut în repetate rânduri aliaţilor săi occidentali să-i furnizeze avioane F-16, ceea ce, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ar fi un semnal că invazia Rusiei se va încheia cu o înfrângere.

Preşedintele american Joe Biden a aprobat în luna mai programe de pregătire pentru piloţii ucraineni pe F-16. Iniţial, conform celor stabilite la summitul NATO de la Vilnius, din luna iulie, Danemarca şi România fuseseră desemnate ca centre de pregătire pentru pilotarea avioanelor F-16. Între timp, şi Grecia a anunţat la începutul acestei săptămâni că va pregăti piloţi ucraineni, dar nu a dat detalii.

CITEȘTE ȘI The Washington Post: Antrenarea piloţilor ucraineni pentru F-16 se confruntă cu întârzieri şi incertitudine. Ucrainenii îşi acuză partenerii că trag de timp

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.