Premierul conservator australian Scott Morrison a respins marţi apeluri la stabilirea unor obiective mai ambiţioase în lupta împotriva modificărilor climatice - la o zi după ce ONU a prezentat un raport alarmant -, estimând că politica Australiei în acest domeniu este suficientă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La câteva ore după publicarea raportului unor experţi ONU în climă (GIEC), care avertizează cu privire la o încălzire mai mare şi mai rapidă decât se prevedea, Scott Morrison a avertizatcă nu doreşte să stabilească obiective în domeniul neutralităţii carbonului.

”Austraşia îşi face partea”, consideră el.

”În lipsa unor proiecte, eu nu voi semna un cec în alb în numele australienilor, în vederea atingerii acestor obiective”, avertizează el.

Imensa insulă-continent este unul dintre cei mai importanţi importatori de cărbune şi de gaze naturale din lume.

Incendii recente, seceta şi ciclonide o intensitate rară care au lovit ţara sunt, în opinia unor cercetători, agravate de către modificări climatice.

Australia - unul dintre cei mai mari exportatori de combustibili fosili din lume - se află în prima linie a crizei modificărilor climatice în lume.

Cu doar câteva luni înaintea COP26, un summit mondial pe tema încălzirii globale, Scott Morrison a respins apeluri din partea unor aliaţi, precum Statele Unite, de a adopta un obiectiv oficial de reducere a poluării sau cu privire la compensarea emisiilor de carbon.

Australia sugerează că va atinge emisii de carbon nule ”imediat ce este posibil”, de preferat până în 2050 - însă nu şi-a luat vreun angajament în acest sens.

Şeful Guvernului de la Canberra pare să vrea să deturneze atenţia către ţări în curs de dezvoltare şi către noile tehnologii care, consideră el, sunt soluţia acestei crize.

”Trebuie să adoptăm o abordare diferită. Trebuie să ne concentrăm asupra progreselor tehnologice necesare în vederea schimbării lumii şi a felului în care funcţionăm”, a insistat Scott Morrison.

Numeroşi lideri politici dn cadrul coaliţiei conservatoare a premierului australian întreţin legături strânse cu industria minieră şi neagă existenţa modificărilor climatice sau încearcă să-i minimalizeze riscurile.

Atât Partidul Liberal al lui Scott Morrison, cât şi Partidul Laburist (opoziţie) se pronunţă în favoarea unei continuări a exploatării minelor de cărbune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.