Pedro Sánchez, prim-ministrul Spaniei, a vorbit într-o conferinţă de presă care a avut loc miercuri la Strasbourg despre infiltrarea „subtilă” a extremismului de dreapta în agenda şi discursul partidelor politice de centru-dreapta, despre situaţia politică din Catalonia şi cea a Gibraltarului, în contextul respingerii acordului Brexit de către Parlamentul britanic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conferinţa de presă de la Parlamentul European din Strasbourg a avut loc după dezbaterea din plen privind viitorul Europei.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a precizat că dezbaterea care a avut loc miercuri dimineaţă în plenul PE a avut ca principale teme migraţia şi relocarea refugiaţilor, un nou plan de acţiune în ceea ce priveşte Africa, dar şi problema democraţiei şi a libertăţii din Venezuela.

„Parlamentul European a votat multe texte referitoare la apărarea democraţiei şi libertăţii în Venezuela şi îi mulţumesc prim-ministrului spaniol pentru că a răspuns unor eurodeputaşi şi a confirmat poziţia guvernului său împotriva regimului lui Nicolas Maduro”, a spus Tajani.

Sánchez a îndemnat statele membre ale UE să nu abandoneze valorile comune, iar despre politica migratorie a precizat: „Guvernul Spaniei are o politică migratorie care se bazează pe respectarea drepturilor omului. Ca să vă faceţi o idee, serviciile publice spaniole au salvat ieri mai mult de 400 de oameni din ape”.

Extremismul de dreapta

Pedro Sánchez, lider socio-democrat, s-a arătat îngrijorat de influenţa „subtilă” a extremei dreaptă în agenda partidelor politice.

„Nu mă preocupă atât de mult prezenţa extremei dreapta sau a extremismului în Parlamentul European şi în cele naţionale ori autonome pe care o simţim acum în toate teritoriile Uniunii Europene, cât mă îngrijorează influenţa subtilă pe care o are asupra agendei altor partide politice. În acest sens, cred că este important să facem un apel către toate forţele politice moderate, pro-europene, să fim în concordanţă, iar dacă suntem europeni să nu ne sprijinim pe forţe anti-europene pentru a guverna”.

El a completat că nu este deranjat că „extremiştii locuri mai multe sau mai puţine în parlamente, ci faptul că ei condiţionează agenda politică, discursul şi poziţionarea politică a celor de centru-dreapta”.

Catalonia

Despre Catalonia şi încercarea liderilor din regiune de a obţine independenţa, Sánchez a spus că aceştia trebuie să aibă în vedere că majoritatea socială din regiune nu are aceleaşi viziuni.

Prim-ministrul a precizat că, săptămâna trecută, The Economist a situat Spania între primele cinci democraţii depline din lume.

„Am spus-o de mai multe ori, dar o repet. În Catalonia nu există o majoritate socială în favoarea independenţei. Dacă ne uităm la cifre (din sondaje, n.r.), 48% din societatea catalană - ceea ce nu este puţin - ar vota pentru independenţă, 52%, nu. Astfel, nu există o majoritate socială în Catalonia în favoarea independenţei”. 

El a adăugat că „problema independentiştilor este că trebuie să accepte realitatea că nu au o majoritate socială şi că trebuie să vorbească cu cealaltă parte a Cataloniei care nu recunoaşte, care e partea nenaţionalistă”.

„Problema în Catalonia nu este independenţa, ci convieţuirea. Principala responsabilitate pe care o are orice guvernant, precum preşedintele unui guvern autonom, este să contruiască şi să protejeze convieţuirea. Şi asta cer guvernului Cataloniei, să treacă de la monolog la dialog. Real. Să recunoască cealaltă parte a Cataloniei pe care nu o recunoaşte”.

Despre liderii catalani arestaţi, el a spus: „Guvernul pe care îl conduc, unul care respectă statul de drept, nu dictează sentinţe. Găseşte soluţii politice la crize politice. Puterea juridică dă sentinţele în ţara noastră”. 

Sánchez a încheiat subiectul punctând că „nu trebuie să politizăm justiţia, să lăsăm justiţia să îşi facă treaba şi să dăm o ocazie politicii”.  

Gibraltar

Întrebat dacă, în eventualitatea unor noi negocieri cu Marea Britanie, Gibraltarul va deveni din nou o problemă, prim-ministrul spaniol a replicat: „Gibraltar va fi mereu o problemă între guvernul spaniol şi cel britanic. Dar va fi o problemă constructivă. Pentru ambele părţi. Deja am ajuns la un acord foarte important pentru oamenii care trăiesc acolo şi pentru cei din împrejurimi”.

Cât despre Brexit, „ţine de Guvernul britanic să ia măsuri şi să comunice poziţia şi următorii paşi”, a reiterat el cele spuse în plenul PE. 

Sánchez, care face parte din acelaşi grup politic din Parlamentul European din care face parte şi Partidul Laburist condus de Jeremy Corbyn, lider uşor sceptic privind Europa şi viziunea socialistă, a mai spus că respectă poziţia Partidului Laburist în Parlamentul britanic.

(Corespondenţă de la Strasbourg de Patricia Marinescu)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.