Patru membri şi simpatizanţi ai grupării Statul Islamic (SI) au fost arestaţi în Elveţa şi Germania, în cadru unei operaţiuni comune, anunţă marţi parchetele celor duă ţări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Elveţia, trei persoane au fost arestate luni seara, în cantoanele Zurich, St Gallen şi Lucerna, anunţă într-un comunicat Ministerul Public al Confederaţiei heltevice.

Autorităţile au efectuat, de asemenea, şapte percheziţii, precizează ministerul elveţian.

Persoanele arestate - despre care ministerul nu oferă niciun detaliu în comunicat - sunt suspectate de ”participare sau susţinere a organizaţiei teroriste interzise Statul Islamic”, anunţăautorităţile elveţiene.

În Germania, un bărbat a fost arestat la Römerberg (vest), anunţă parchetul federal german.

Suspectul, Aleem N., este ”puternic suspectat de pregătirea unui act de violenţă gravă care ameninţă siguranţa statului şi de apartenenţă la o grupare teroristă din străinătate”, precizează într-un comunicat parchetul german.

El este suspectat de faptul că s-a dus o scurtă perioadă de timp în Siria, în septembrie 2020, după care a intrat în Statul Islamic de pe teritoriul Germaniei, şi de faptul că desfăşoară ”vaste actvităţi de propagandă” pentru organizaţie.

”Sarcina sa consta în principal în a traduce texte oficiale, înregistrări video sau mesaje audio SI din arabă în germană şi de a le difuza pe diverse canale ale mesageriei Telegram în spaţiul germanofon”, precizează parchetul german.

”SI consideră aceste activităţi echivalente participării directe la jihadul violent”, subliniază autoritatea judiciară germană.

Suspectul ”probabil a dat un interviu la telefon cu lideri SI, la sfârşitul toamnei lui 2021”, în vederea ”verificării fiabilităţii” acestuia, înaintea unei eventuale atribuiri a unor ”zone de operaţiuni SI”.

”O asemenea tenativă a eşuat în ianuarie 2022”, potrivit parchetului, care precizează că Aleem N. urmează să fie prezentat marţi în faţa unui judecător de instrucţie, la Curtea fedrală de Justiţie, care-i va prezenta mandatul de arestare şi va stabili p detenţie provizorie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.