Patru bărbaţi au fost arestaţi în urma exploziei unei maşini-capcană, sâmbătă, la Londonderry, în Irlanda de Nord, a anunţat poliţia duminică, atribuind atacul unei grupări republicane irlandeze, relatează AFP.
Doi suspecţi, în vârstă de douăzeci şi ceva de ani, au fist arestaţi duminică dimineaţa, iar alţi doi bărbaţi, în vârstă de 34 şi 42 de ani, au fost arestaţi duminică seara în oraş, a anunţat Poliţia din Irlanda de Nord (PSNI).
Poliţia a difuzat mai multe înregistrări video pe contul său de Twitter. Într-una apare o persoană care fuge din maşina parcată. Într-altă înregistrare video se poate vedea un grup de oameni trecând în apropiere de vehicul, cu puţin timp înaintea exploziei. O a treia înregistrare video surprinde impresionanta explozie, fragmente aruncate în aer şi maşina devastată de flăcări.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
Footage released by Northern Ireland police shows driver sprinting away from car bomb before it explodes outside a courthouse in the city of Londonderry.
— ABC News (@ABC) January 20, 2019
Two men in their 20s have been arrested over the attack, which caused no injuries. https://t.co/aNgAIUxknt pic.twitter.com/G63sCPjrgI
Anchetatorii cred că ”noua IRA”, aripa disidentă a Armatei Republicane Irlandeze (IRA) este în spatele atacului.
”Principala noastră pistă este noua IRA”, a declarat într-o conferinţă de presă adjunctul şefului poliţiei, Mark Hamilton, prezentând această grupare drept un ”grup mic”, ”amplu nereprezentativ”.
"An act of hatred towards this city and the people in it".
— BBC News NI (@BBCNewsNI) January 20, 2019
.@PSNI Assistant Chief Constable Mark Hamilton condemns dissident republicans who left a bomb in Londonderry last night.
Full story here: https://t.co/AVuzqGOkJO pic.twitter.com/ODWk2erhQd
Maşina a explodat sâmbătă, către ora locală 20.00 (22.00, ora României) în faţa unui tribunal, în centrul oraşului.
”Către ora (locală) 19.55 (21.55, ora României), agenţi în patrulă pe Bishop street au reperat un vehicul suspect şi erau pe cale să efectueze verificări când, cinci minute mai târziu, am primit informaţii potrivit cărora un dispozitiv a fost pus la palatul de justiţie”, a declarat Mark Hamilton, citat într-un comunicat al poliţiei.
Poliţia a ”început imediat să evacueze oameni din clădirile vecine”, şi anume sute de clienţi ai unui hotel şi un număr mare de copii de la un club de tineret al unei biserici. Explozia a avut loc la ora locală 20.10 (22.10, ora României).
”Aceste atac este incredibil de periculos. Din fericire, autorii nu au ucis sau rănit” pe cineva, a reacţionat adjunctul şefului poliţiei.
Poliţia crede că vehiculul folosit a fost furat unui şofer care efectua livrări cu puţin timp înainte de atac.
Duminică dimineaţa, zona incidentul era închisă, iar experţi în explozivi din cadrul poliţiei şi armatei se aflau la faţa locului.
Fosta conducătoare a provinciei Arlene Foster, conducătoarea DUP, un mic partid ultraconservator nord-irlandez, a denunţat ”un act de terorism zadarnic”.
”Nu este posibilă vreo justificare a unor asemenea acte de teroare, care caută să aducă Irlanda de Nord în violenţă şi conflict”, a scris pe Twitter ministrul de Externe al Republicii Irlanda Simon Coveney.
Ministrul britanic însărcinat cu Irlanda de Nord Karen Bradley a subliniat că ”această tentativă de a perturba progresele în Irlanda de Nord a fost condamnată pe drept de oameni din toate taberele”.
”Numărul mic de responsabili (ai acestui atac) nu are nimic de oferit viitorului Irlandei de Nord”, a adăugat ea.
Situat la frontiera cu Republica Irlanda, Londonderry - numit şi Derry - este un orăşel cu o celebritate tristă, din cauza "Bloody Sunday", la 30 ianuarie 1972. Militari britanici au deschis atunci focul contra unor participanţi la un marş paşnic, omorând 14 persoane.
Conflictul între republicani naţionalişti şi loialişti unionişti a însângerat Irlanda de Nord timp de trei decenii, însă, în 1998, Acordul din Vinerea Mare a pus capăt acestei băi de sânge, suprimând posturile de control militar de la frontieră.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.