Patru membri ai cercului apropiat ai fostului preşedinte republican Donald Trump au fost citaţi să compară în faţa membrilor unei Comisii de anchetă parlamentară, pentru a face lumină cu privire la fapte şi gesturi ale miliardarului în ziua asaltului de la Capitoliu, la 6 ianuarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Laţul se strânge în jurul miliardarului republican - acuzat de faptul că este în mod direct responsabil de atacul sângeros împotriva sediului Congresului american, la Washington, la 6 ianuarie.

Această Comisie - pe care Trump a catalogat-o în trecut drept ”extrem de părtinitoare” - este interesată mai ales de Mark Meadows, fostul şef de cabinet al celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite la momentul asaltului.

”S-ar părea că eraţi împreună cu sau în apropierea preşedintelui Trump la 6 ianuarie, că aţi comunicat cu preşedintele şi cu alţii, la 6 ianuarie, cu privire la evenimentele de la Capitoliu”, afirmă alesul democrat Bennie Thompson, care conduce lucrările Comisiei, într-o scrisoare trimisă lui Mark Meadows.

ASTA ”O S-O IA RAZNA”

Unul dintre consilierii apropiaţi ai fostului preşedinte, Dan Scavino, este suspectat de faptul că a fost împreună cu Donald Trump, la 5 ianuarie, în timpul unei discuţii despre modul în care să-i convoingă pe membrii Congresului să nu certifice alegerea lui Joe Biden.

Pe această sesiune de certificare a rezultatului alegerilor prezidenţiale au perturbat-o susţinătorii lui Donald Trump, după ce s-au adunat cu miile în jurul Casei Albe, pentru a-l asculta pe cel care încă era preşedinte.

Câteva sute dintre aceşti susţinători ai lui Trump, care denununţau o fraudă  electorală în alegerile prezidenţiale din noiembrie, în care Joe Biden a obţinut o victorie, şi-au forţat intrarea în Capitoliu.

Cinci persoane au murit în acea zi friguroasă din ianuarie.

Steve Bannon, un fost consilier al lui Trump, care ar fi declarat cu o zi mai înainte de asalt că totul are ”s-o ia razna” a doua zi, este citat, de asemenea, să compară în Congres, dar şi Kashyap Patel, un alt om loial fostului preşedinte.

Comisia le cere celor patru bărbaţi să-i furnizeze o serie de documente - până la 7 octombrie - şi ca ei să depună mărturie în Congres săptămâna viitoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.