Patriarhul rus Chiril salută drept ”istorică” o hotărâre a preşedintelui rus Vladimir Putin de a restitui Bisericii Ortodoxe ruse o icoană a Treimii de Andrei Rublev, o capodoperă din secolul al XV-lea, încredinţată în 1929 Galeriei Tretiakov, în contextul în care Rusia înfruntă ”forţe inamice uriaşe”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Icoana - care a fost trimisă Bisericii Ortodoxe ruse în acest weekend, în pofida unor proteste ale celor care o conservă şi care o consideră prea fragilă - a fost plasată sâmbătă seara în Catedrala Cristos Salvatorul, reconstruită în anii '90, după ce a fost dinamitată în timpul lui Iosif Stalin.

Patriarhul Chiril a subliniat, într-o slijbă, că preşedintele rus, care a restituit icoana - prin decret - luna trecută, a luat o ”decizie istorică”, într-un moment critic, în care ”patria noastră înfruntă forţe inamice uriaşe”.

”Asemenea evenimente nu au loc fără o intervenţie divină”, a declarat Chiril, în vârstă de 76 de ani, vizat de sancţiouni impuse de Regatul Unit şi Canada, din cauza susţinerii ofensivei lui Putin în Ucraina.

Icoana - care reprezintă trei îngeri aşezaţi la o masă - pictată de către călugărul şi pictorul Andrei Rublev, canonizat în anii '80, a fost donată celebrei Galerii Tretiakov din Moscova de către autorităţile sovietice, în 1929.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.