Patriarhul rus Chiril dă asigurări duminică că ”înţelege” decizia aripii moscovite a Bisericii Ortodoxe din Ucraina, care a anunţat vineri că-şi întrerupe relaţiile cu Rusia din cauza războiului rus, susţinut de către patriarhul de la Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Înţelegem în întregime suferinţele actuale ale Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, înţelegem că Beatitudinea Sa mitropolitul Onufri (şeful Bisercii) şi episcopia sa trebuie să acţioneze în cel mai înţelept mod posibil, pentru a nu complica viaţa poporului credinciios”, a declarat patriarhul Chiril în timpul liturghiei, în Catedrala Hristos Mântuitorul, la Moscova.

Patriarhul Moscovei şi Rusiei a declarat, însă, că se roagă ca niciun obstacol ”temporar” să ”nu distrugă unitatea spirituală” a popoarelor rus şi ucrainean.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Aripa moscovită a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a anunţat vineri că rupe legăturile cu Rusia, din cauza invaziei Ucrainei, şi şi-a declarat ”independenţa deplină” faţă de autorităţile spirituale ruseşti - o iniţiativă istorică.

Un purtător de cuvânt al aripii moscovite a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a decarat AFP că Conciliul Bsericii a insistat asupra ”respingerii totale a poziţiei patriarhului Chiril”, care şi-a exprimat în mai multe rânduri susţinerea faţă de ”operaţiunea militară specială” rusă în Ucraina.

Invazia lansată de către preşedintele rus Vladimir Putin şi susţinerea lui Chiril a acestei ofensive a pus Biserica Ortodoxă Ucraineană aflată în subordinea Moscovei într-o situaţie tot mai greu de susţinut.

Sute de preoţi ai acestei biserici au semnat recent o scrisoare deschisă prin care îndeamnă la judecarea lui Chiril de către un tribunal religios din cauza poziţiilor acestuia faţă de Războiul din Ucraina.

Ucraina are un rol central în Biserica Ortodoxă rusă, iar unele dintre cele mai importante mănăstiri ruseşti se află pe teritoriul ucrainean..

Această iniţiativă a Bisericii Ortodoxe din Ucraina este a doua schismă ortodoxă în Ucraina în doar câţiva ani.

O parte a Bisericii ucrainene - reprezentată de către Patriarhia de la Kiev - şi-a întrerupt relaţiile cu Moscova în 2019, din cauza rolului Kremlinului în ţară, şi a jurat credinţă patriarhului ortodox Bartolomeu de la Istanbul, fostul Constantinopol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.