Patriarhul ortodox grec al Ierusalimului a acuzat grupuri radicale israeliene că ameninţă prezenţa creştinilor în oraşul sfânt, în remarci pe care oficialii israelieni le-au respins ca fiind lipsite de temei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un articol publicat în Times of London, sâmbătă, Preafericitul Theophilos al III-lea a spus că crede că scopul este acela de a alunga comunitatea creştină din oraşul vechi al Ierusalimului, care are locuri sacre pentru iudaism, creştinism şi islam.

Israelul a capturat Ierusalimul de Est, inclusiv Oraşul Vechi, împreună cu Cisiordania şi Fâşia Gaza, într-un război din 1967. A anexat Ierusalimul de Est după război într-o mişcare care nu a câştigat recunoaşterea internaţională.

”Prezenţa noastră în Ierusalim este ameninţată. Bisericile noastre sunt ameninţate de grupuri radicale israeliene marginale. În mâinile acestor extremişti sionişti, comunitatea creştină din Ierusalim suferă foarte mult”, a scris patriarhul în articolul, publicat la o zi după celebrarea Crăciunului ortodox grec.

”Fraţii şi surorile noştri sunt victimele crimelor motivate de ură. Bisericile noastre sunt în mod regulat profanate şi vandalizate. Clerul nostru este supus intimidării frecvente”, a mai spus acesta.

Evidenţiind extremiştii drept israelieni, critica lui Theophilos a fost mai personală şi mai tranşantă decât cea a unei declaraţii colective emise de şefii altor biserici din Ierusalim înainte de Crăciun.

Declaraţia lor a vorbit despre ”atacuri frecvente şi susţinute ale unor grupuri radicale marginale”, dar nu a ajuns să le identifice ca fiind israelieni.

Un raport al Departamentului de Stat al SUA publicat anul trecut, despre libertatea religioasă din întreaga lume, spunea că clerul creştin şi pelerinii au continuat să raporteze cazuri de evrei ultra-ortodocşi din Ierusalim care i-au hărţuit sau scuipat.

Grupurile bisericeşti au raportat de ceva vreme atacuri de vandalism la locurile religioase din oraş.

Theophilos nu a acuzat niciun grup radical anume şi nu a citat incidente specifice. El nu a oferit dovezi pentru afirmaţiile sale.

Duminică, un oficial israelian a spus că realitatea din teren pentru creştini este complet diferită de cea descrisă de patriarh, citând o declaraţie a Ministerului de Externe din 22 decembrie care respinge afirmaţiile anterioare ale conducătorilor bisericeşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.