Premierul armean Nikol Paşinian şi-a exprimat joi speranţa unui acord de pace cu Azerbaidjanul - ”în următoarele luni” -, în urma victoriei militare azere din septembrie împotriva armenilor din Nagorno Karabah, însă numeroşi oficiali armeni se tem că Baku ar putea lansa o ofensivă militară majoră împotriva Armeniei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cooperăm în prezent cu Azerbaidjanul la un proiect al unui acord de pace şi de regularizare a relaţiilor noastre. Sper ca acest proces să se termine cu succes în următoarele luni”, a anunţat Nikol Paşinian într-o conferinţă de presă în capitala georgiană Tbilisi.

El anunţă, la o lună după victoria Baku împotriva armenilor din Nagorno Karabah, că va semna în noiembrie un acord de pace cu Azerbaidjanul.

Armenia şi Azerbaidjanul ”trebuie să semneze luna viitoare un acord de pace şi privind restabiliea relaţiilor”, a declarat el la Forumul Unternaţional Drumul Mătăsii, în capitala georgiană.

El şi-a exprimat speranţa unor progrese, ”într-un viitor apropiat”, în vederea redeschiderii ”cetăţenilor unor ţări terţe şi deţinătorilor de paşapoarte diplomatice” a frontierei dintre Armenia şi Turcia, închisă din anii '90.

El a anunţat că viitorul tratat de pace va avea la bază recunoaşterea reciprocă a frontierelor ţărilor vecine din Cucaz care datează din perioada sovietică.

Preşedintele azer Ilham Aliev declara, la rândul său, că un acord de pace cu Erevanul ar putea să fie semnat până la sfârşitul anului.

Nikol Paşinian face aceste declaraţii mai degrabă optimiste în contextul în care numeroşi oficiali armeni se tem că Baku - mai bine înarmat şi întărit de alianţa cu Turcia - ar putea lansa o ofensivă militară majoră împotriva Armeniei.

Cele două ţări s-au înfruntat în două războaie în vederea preluării controlului encavei azere Nagorno Karabah, unul în perioada 1988-1994, celălalt toamna lui 2020.

În septembrie 2023, Azerbaudjanul a recucerit militar, într-o operaţiune-fulger, întreaga enclavă.

Aproape întreaga populaţie armeană a Nagorno Karabah - peste 100.000 de persoane dintre cele 120.000 înregistrate în mod oficial - s-a refugiat ulterior în Armenia.

Între cele două ţări există mai multe formate de negocieri, sub egida Moscovei şi Occidentului, însă nu s-a ajuns, până în prezent, la niciun acord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.