Partidul Socialist (PSOE), aflat la putere în Spania, anunţă vineri că a depus o plângere împotriva unei ”linşări” a unui manechin cu efigia premierului Pedro Sanchez la o manifestaţie a extremei drepte organizate de Anul Nou, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această plângere intervine într-un context de tesiuni puternice în Spania, după rămânerea la putere, în noiembrie, a lui Sanchez cu sprijinul separatiştilor catalani, în schimbul unei legi de amnistiere controversate a activiştilor separatişti a şi liderului lor, urmăriţi de justiţie.

Dreapta şi extrema dreaptă s-au mobilizat în mai multe rânduri în stradă, în ultimele luni, împotriva acestei amnistii, iar mai multe manifestaţii ale extremei drepte în faţa sediului PSOE la Madrid au degenerat în ciocniri cu poliţia la sfârşitul anului.

La o nouă adunare a câtorva sute de persoane, în noaptea de Anul Nou, un manechin cu efigia lui Sanchez a fost spânzurat în faţa sediului PSOE şi lovit de către particianţi care scandau sloganuri ostile premierului.

Într-o plângere depusă la Parchetul General, pe care AFP scrie că a putut s-o consulte, PSOE cere Ministerului Public să ancheteze în vederea identificării ”celor care se fac vinovaţi de realizarea acestui manechin care-l reprezenta pe şeful Guvernului şi a celor care l-au linşat”.

PSOE a depus în decembrie altă plângere împotriva liderului Partidului Vox (extremă dreapta), care a apreciat într-un interviu că poporul spaniol ar vrea într-o bună zi să-l ”spânzure” pe Pedro Sánchez ”de picioare”.

”Faptele pe care le denunţăm” la adunarea de Anul Nou ”merg mai departe cu folosirea unui limbaj din trecut ca «roşii de c...» sau «La Mulţi Ani 1936», în faţa porţii sediului nostru”, se arată în plângere.

Anul 1936 a marcat începutul Războiului Civil sângeros în Spania, provocat de insurecţia militarilor împotriva Guvernului republican ales şi câştigat în 1939 de către generalul Francisco Franco, care avea să conducă apoi ţara cu o mână de fier până la moartea sa, în 1975.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.