Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), principala formaţiune aflată în opoziţie, a obţinut în alegerile locale de duminică o victorie largă în provinciile din Anatolia, controlate anterior de către Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit rezultatelor aproape definitive, un adevărat cutremur politic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CHP, înfrânt în alegerile prezidenţiale din 2023, a obţinut victorii în cele mai mari oraşe din ţară - Istanbul, Ankara, Izmir, Adana, Antalya -, inclusiv la Bursa, considerat un fief conservator, dar şi în alte oraşe considerate ca ”deţinute” de putere.

Potrivit unor observatori aceasta este cea mai mare înfrângere a preşedintelui Recep Tayyip de când se află la putere, în 2022.

Recep Tayyip Erdogan a recunoscut în noaptea de duminică spre luni, în timpul numărării voturilor, o ”cotitură” şi a promis să ”respecte decizia naţiunii”.

Victoria opoziţiei - anticiopată la Ankara şi Istanbul, capitalele politică şi economică, pe care puterea le-a pierdut în 2019 - a luat prin surprindere observatorii, prin amploarea sa, consideră fără precedent din 1977.

Ea redesenează geografia electorală a Turciei.

Primarul Istanbulului Ekrem Imamoglu, foarte popular în ţară, un campion al opoziţiei după victoria din megalopolis în urmă cu cinci ani, în urma unor alegeri dure, este astfel propulsat în cursa alegerilor prezidenţiale din 2028.

Primarul Ankarei, Mansur Yavas, reales cu 30 de puncte procentuale peste rivalul său din cadrul AKP după numărarea aproape tuturor voturilor exprimate, iese foarte consolidat din acest scrutin.

Recep Tayyip Erdogan, care se află la putere din 2003, mai întâi ca premier, iar apoi ca preşedinte din 2014, anunţa la începutul lui martie că aceste alegeri municipale sunt ”ultimele” organizate sub autoritatea sa, sugerând astfel o eventuală retragere din politică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.