Partidul Conservator (Tories) al premierului britanic în exerciţiu Boris Johnson a obţinut o majoritate absolută de 365 din cele 650 de mandate din Camera Comunelor, cu 48 mai multe faţă de scrutinul din 2017, o victorie istorică în alegerile legislative de joi, potrivit rezultatelor definitive, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acestor rezultate definitive, Partidul Laburist (Labour) a pierdut 59 de mandate faţă de alegerile trecute şi a obţinut 203 locuri în Camera inferioară a Parlamentului britanic.

Partidul Naţional Scoţian (SNP, separatist) a obţinut 48 demandate (cu 13 mai multe faţă de alegerile din 2017), Partidul Liberal Democrat (Lib-dem) 11 (cu unul mai puţin), micul partid unionist iralndez DUP a obţinut opt mandate (cu două mai puţine), iar celalte formaţiuni 15 mandate (cu două mai multe decât în 2017).

Prezenţa la vot a fost de 67,3%.

Britanicii au revotat Brexitul, alegându-l masiv pe Boris Johnson, comentează AFP.

Liderul conservator s-a angajat vineri să întoarcă spatele definitiv Uniunii Europene (UE) la sfârşitul lui ianuarie, şi să unească o ţară dezbinată.

El a fost primit la Palatul Buckingham de către regina Elizabeth a II-a, care l-a însărcinat în mod oficial să formeze un nou Guvern.

Această majoritate, de o amploare fără precedent pentru conservatori de pe vremea lui Margaret Thatcher în 1987, a fost obţinută cu ajutorul unor circumscripţii muncitoreşti care votau de decenii cu laburiştii, dar care erau favorabile taberei ”Leave”.

După trei ani de sfâşieri pe tema Brexitului, în favoarea căruia s-au pronunţat aproape 52% dintre britanicii care au votat în referendumul din 2016, ”eu voi pune capăt acestor absurdităţi, iar noi vom realiza la timp Brexitul, până la 31 ianuarie”, a declarat Bris Johnson triumfător în faţa susţinătorilor săi.

Victoria sa este rezultatul, consideră el, al ”deciziei irefutabile, irezistibile şi incontestabile” a britanicilor, sătui de ani de psihodramă, de a da pagina UE după 47 de ani de mariaj agitat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.