O nouă formaţiune anticorupţie, condusă de către doi antreprenori în vârstă de 40 de ani, a obţinut o victorie în alegerile legislative de duminică din Bulgaria, în plin val sângeros de covid-19, potrivit institutelor de sondarea opiniei publice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Continuăm Schimbarea” depăşeşte - cu un scor surpriză de 26%, potrivit numărătorii efectuate de către institute de sondare a opiniei pubblice - partidul GERB al fostului premier Boiko Borisov (23%) - dat iniţial pe primul loc.

Astfel Kiril Petkov şi Asen Vasilev au teren liber, după ce s-au lansat în septembrie la cucerirea puterii, după ce i-au sedus pe bulgari prin acţiunea lor în cadrul Guvernului interimar.

”Bulgaria intră pe un drum nou”, şi-a exprimat satisfacţia Kiril Petkov, în faţa unui mulţimi de fotografi şi cameramani.

”Vom face tot ceea ce putem pentru a o dota cu un Guvern normal”, a anunţat el.

În urma unui eşec în prmele două scrutine - în aprilie şi apoi în iulie 2021 -, în lipsa unui acord de coaliţie între partide, va reuşi el, oare, acest lucru, char în opinia sa ”dificil”?

În secţiile de votare, alegătorii erau împărţiţi între lehamite şi un optimism moderat.

”Sper să avem în sfârşit un nou Guvern pentru o viaţă mai bună”, declara duminică o persionară, Stanka Lenkova, în vârstă de 73 de ani, care a votat la periferia Sofiei.

Numeroşi bulgari nu s-au prezentat la vot. Rata prezenţei la urne este estimată la aproxmativ 40%.

Diverşi oficiali politici şi-au exprimat la unison hotărârea de a ieşi din acest impas - fără precedent de la căderea regimului comunist.

Între subiectele urgente de pe agendă se află criza sanitară covid-19, după ce Cabinetul interimar a părut neputincios în faţa degradării situaţiei.

Spitalele sunt copleşite de numărul de cazuri de covid-19, iar aproape 200 de oameni mor zilnic din cauza noului coronavirus în această ţară din Balcani, în care cel puţin 6,9 milioane de locuitori au fost vaccinaţi complet - cea mai slabă ”performanţă” în UE.

Rata mortalităţii este una dintre cele mai mari din lume, pe fondul vechimii sistemului sanitar.

Trei bolnavi de covid-19 au murit în weekend într-un incendiu într-un spital.

”ERADICAREA CORUPŢIEI”

Boiko Borisov, îndepărtat de la putere în aprilie, denunţă acest ”haos”.

Cei doi nou-veniţi ”sunt foarte extuziaşti”, dar au puţină experieţă, avertizează Boriana Dimitrova, directoatrea Institutului de sondarea opiniei publice Alpha Research.

Ea preconizează o coaliţie ”instabilă”, din cauza divergenţelor de idei.

Kiril Petkov şi acolitul său Asen Vasilev, care s-au întâlnit pe băncile Harvardului, ies în evidenţă în peisajul politic bulgar.

Obiectivul lor este ”eradicarea corupţiei” în această ţară, ultima în clasamentul luptei împotriva corupţiei în UE.

Cei doi se declară pregătiţi de ”compromis” şi ”foarte deschişi dialogului” în vederea formării unei coaliţii.

”Stânga, centrul sau dreapta, puţin contează”, dă asigurări Kiril Petkov, care candidează la postul de premier.

”Dacă putem opri” corupţia ”şi redistribui banii pentru bunăstarea contribuabililor, atunci ne vom putea înţelege cu multe partide”, consideră el.

”Ei sunt în măsură să arunce poduri între dreapta şi stânga”, confirmă Ivailo Ditşev de la Universitatea din Sofia.

Însă vocea ”schimbării” nu este sufcientă.

În opinia unor experţi, este necesar ca ei să se alieze cu Partidul Socialist Bulgar (PSB), care a obţinut aproximativ 11% dintre voturile exprimate - a cărui imagine este pătată de o guvernare dezastruoasă în anii '90.

În paralel cu alegeriloe legislative, bulgarii şi-au ales duminică şi preşedintele.

Rumen Radev, care a candidat la propria succesiune, se clasează pe primul loc - după primul tur - cu 49% dintre voturle exprimate, iar cel mai apropiat rival al său, rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gerdjikov, susţinut de GERB, a obţinut 24% dintre voturile exprimate.

Rumen Radev - inamicul jurat al lui Boiko Borisov - a salutat rezultatul alegerilor, un semn al faptului că ”societatea vrea să rupă cu corupţia şi arbitrarul”.

Partidele parlamentare au de-acum ”sarcina imperativă de a forma un Guvern reformator anticorupţie şi social”, a îndemnat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.