Perspectiva reconcilierii cu Grecia şi ancorării în Europa părea insuficientă, duminică, pentru a-i mobiliza masiv pe macedoneni, chemaţi să accepte prin referendum o schimbare a numelui micii ţări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La ora 15.00 GMT (18.00, ora României), cu două ore înaintea închiderii secţiilor de votare, participarea la scrutin era de aproximativ 29%, a anunţat Comisia Electorală.

În pofida faptului că acest scrutin este doar consultativ, o prezenţă prea slabă ar slăbi tabăra ”da” şi poziţia premierului social-democrat Zoran Zaev, înaintea unei ratificări de către Parlament, care necesită votul a două treimi din deputaţi, o majoritate de care acesta nu dispune.

Foarte discreţi anterior, promotorii unei campanii care îndeamnă la boicot, orchestrată pe reţele de socializare, au anunţat încă de la începutul după-amiezii o adunare în vederea sărbătoririi, seara, în faţa sediului Parlamentului. Ei intenţioneză să insiste asupra slabei mobilizări pentru a submina legitimitatea referendumului.

În cazul în care va fi confirmat, absenteismul puternic ar putea să se explice prin vremea frumoasă şi alegătorii din diaspora, 300.000-400.000 (din 1,8 milioane), potrivit unor estimări.

Reprezentanţi macedoneni nu şi-au ascuns, sub protecţia anonimatului, duminică, îngrijorarea de a nu atinge pragul participării, de 50%, un obiectiv afişat cu două zile mai înainte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.