Georgia a adoptat marţi în ultima lectură un proiect controversat de lege privind ”influenţa străină”, în pofida unor manifestaţii de amploare împotriva acestui text care, potrivit criticilor, deturnează această ţară din Caucaz de la Uniunea Europeană şi o orientează către Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de tineri manifestanţi erau adunaţi în faţa sediului Parlamentului marţi, înaintea acestui vot.

Însă această mişcare de protest, la care iau parte zeci de mii de oameni, nu a reuşit să determine puterea să renunţe.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

În 2023, manifestaţii masive au determinat Partidul Visul Georgian, aflat la putere, să abandoneze o primă versiune a proiectului.

Criticii au numit-o ”legea rusă”, deoarece textul copiază o lege a Kremlinului în reprimarea opoziţiei.

Această trimitere este deosebit de sensibilă în Georgia, o ţară care pendulează între sferele de influenţă rusă şi europeană şi care a fost invadată de Rusia în august 2008, când au purtat un război-fulger de opt zile.

În timpul dezbaterilor în vederea adoptării legii în ultima lectură, aleşi din cadrul majorităţii şi opoziţiei s-au bătut cu pumnii.

Încăierări de acest fel au avut loc în ultimele săptămâni.

Textul prevede ca orice ONG sau instituţie de presă care beneficiază de o finanţare de peste 20% din străinătate să se înregistreze ca ”organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine”.

Georgia este zguduită de o lună de manifestaţii de amploare, al căror vârf de lance sunt tinerii.

Aceste manifestaţii se prelungesc, de mai multe zile, în cursul nopţii, iar studenţii - care au intrat în grevă - au anunţat o nouă manifestaţie marţi seara.

Premierul georgian Irakli Kobahidze a anunţat că Parlamentul urma să adopte această lege în pofida voinţei străzii şi unor critici ale Statelor Unite şi Uniunii Europene (UE).

Această lege ”va fi un obstacol grav perspectiva europeană a Georgiei”, a avertizat marţi, înainte de adoptare, un purtător de cuvânt al UE, Peter Stano.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat ”voinţa fermă a liderilor georgieni de a-şi apăra ţara de amestecul flagrant în afacerile sale”.

”NEGAREA” PROGRESULUI

”Aceşti oameni nu ne ascultă”, a declarat, în mulţime, o manifestantă, Mariam Javahişvili, în vârstă de 34 de ani, care a venit la manifestaţie împreună cu fiul său.

”Ei încearcă să nege ultimii 30 de ani” de progres, adică drumul parcurs după căderea URSS, acuză ea. ”Eu nu vreau să-i las să facă asta, pentru fiul meu”.

”Aveam cinci ani când a avut loc războiul cu Rusia. Păstrăm amintiri rele din coplilărie”, declară altă manifestantă, Marta Doborianidze,în vârstă de 20 de ani.

La manifestaţii anterioare, forţele de ordine au folosit gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.

Guvernul susţine că legea vizează doar să oblige organizaţiile să dea dovadă de mai multă ”transparenţă” cu privire la finanţarea lor.

Însă criticii văd dovada unei noi înăspriri şi renunţarea la ambiţia de a adera la un moment dat la UE.

CONDUCĂTOR DIN UMBRĂ

Preşedinta georgiană proeuropeană Salome Zurabişvili, care se află în conflict deschis cu Guvernul, urmează să se opună prin veto noii legi.

Însă Partidul Visul Georgian să asigurări că deţine suficiente voturi pentru a răsturna vetoul.

Contoversa în centrul căreia se află acest text relevă influenţa lui Bidzina Ivanişvili, un om de afaceri extrem de bogat, perceput ca liderul din umbră al Georgiei.

Bidzina Ivanişvili, un fost premier în perioada 2012-2015, în prezent preşedinte onorific al Partidului Visul Georgian, este suspectat că se află în spatele apropierii de Rusia, unde şi-a făcut averea.

El dă asigurări că vrea să facă în aşa fel încât Georgia să adere la UE, însă a făcut recent declaraţii ostile faţă de Occident şi consideră ONG-urile un inamic din interior.

Acest moment este extrem de sensibil în Georgia, unde sunt prevăzute alegeri legislative în octombrie, considerate un test important pentru conducătorii actuali.

Scopul ultim al unor manifestanţi este înlăturarea de la putere a Partidului Visul Georgian, pe care o deţine din 2012.

Un administrator de hotel, Peter, în vârstă de 27 de ani, la acest lucru se gândeşte.

”Aşteptăm momentul în care vom putea alege un nou Guvern”, declară el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.