Parlamentul bulgar a aprobat vineri o nouă achiziţie de avioane F-16, care practic va dubla viitoare flotă aeriană militară a ţării, o consecinţă directă a invaziei ruse din Ucraina, relatează AFP, preluată de „Le Figaro”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu 162 de voturi pentru, 49 de voturi împotrivă şi 11 abţineri, deputaţii au aprobat achiziţionarea de la compania americană Lockheed Martin a opt avioane de luptă F-16 Block 70, care vor fi livrate în 2027.

Aceste noi cheltuieli militare suplimentare, care se ridică la 1,35 miliarde de euro până în 2031, plata urmând a se face în tranşe, se adaugă unei comenzi similare pentru achiziţionarea primelor opt avioane F-16, care a fost făcută în 2019 şi a reprezentat cel mai mare contract de modernizare militară de la sfârşitul comunismului pentru cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, care a fost în mod tradiţional apropiată de Moscova, menţionează AFP.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Membră NATO din 2004, Bulgaria are în prezent în dotarea armatei avioane MiG-29 de concepţie sovietică, o flotă care a devenit învechită, întreţinerea devenind imposibilă după 2023, potrivit guvernului.

Având în vedere că linia de producţie a suferit întârzieri, Sofia speră să primească prima aeronavă F-16 în 2025 şi caută să umple între timp golul cu avioane franceze sau suedeze la mâna a doua.

În prezent, Bulgaria se bazează pe misiunile de poliţie aeriană ale Alianţei Nord-Atlantice pentru a-şi asigura securitatea spaţiului aerian. După ce a primit ajutor de la olandezi şi americani, acum şase avioane de luptă Eurofighter cu 130 de soldaţi spanioli sunt aşteptate să vină în ţară la mijlocul lunii noiembrie.

Împărţit între pro-ruşi şi atlantişti, parlamentul bulgar, ales la 2 octombrie, a luat joi o decizie îndelung dezbătută privind trimiterea unui ajutor militar în Ucraina, a cărui natură urmează să fie precizată până luna viitoare.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.