Parlamentul bulgar a decis, joi, să trimită ajutor militar Ucrainei, în pofida apropierii de lungă durată de Rusia, dar deocamdată nu este clar în ce va consta acest ajutor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O majoritate de 175 de deputaţi de dreapta şi de centru au susţinut decizia, 49 au votat împotrivă şi unul s-a abţinut.

Deputaţii socialişti şi ultranaţionaliştii, apropiaţi de Moscova, au argumentat că decizia de a trimite arme va duce la ”implicarea Bulgariei în război”. În plus, ei susţin că armata bulgară va fi privată de capacitatea sa de apărare.

Bulgaria, membră a NATO, ”se dovedeşte a fi un aliat demn pe care se poate conta”, a declarat Daniel Lorer, deputat al partidului reformist de centru ”Să continuăm schimbarea” (CC), care, în plus, a subliniat că aceasta este o şansă pentru armata bulgară de a se moderniza.

Parlamentul a cerut Guvernului să negocieze cu partenerii NATO achiziţionarea de arme şi echipamente militare moderne pentru a le înlocui pe cele mai vechi, model rusesc, care vor fi furnizate Ucrainei.

Natura ajutorului va fi decisă în termen de o lună, la propunerea guvernului interimar numit de preşedintele Rumen Radev. Preşedintele însuşi, care provine din rândurile stângii, se opune unei astfel de decizii. În timp ce şansele de a forma un guvern care să reziste după alegeri par minime, acest guvern interimar ar putea rămâne în funcţie până când vor fi organizate noi alegeri anticipate, în primăvară.

Ministrul bulgar al Apărării, Dimitar Stoïanov, a exclus deja posibilitatea de a fi livrate sisteme de rachete antiaeriene şi a alte arme grele solicitate de Kiev, invocând dotarea slabă a armatei bulgare.

Bulgaria a fost până în prezent una dintre puţinele ţări din UE care nu a oferit ajutor militar Ucrainei, având în vedere legăturile economice şi culturale importante cu Rusia. Decizia de a acorda ajutor militar Kievului este prima decizie luată de noul parlament  rezultat în urma alegerilor din 2 octombrie, un legilsativ care este fragmentat.

Guvernul reformist al lui Kiril Petkov, demis în urma unei moţiuni de cenzură, a eşuat în luna mai să obţină o decizie similară din partea parlamentului anterior, din cauza opoziţiei socialiştilor.

În acelaşi timp, companiile bulgare de muniţie şi arme de calibru mic şi-au triplat producţia de la începutul războiului, pe care o exportă în alte state ale UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.