Parlamentul britanic a lansat marţi la prânz dezbaterile pe tema proiectului de lege vizând să autorizeze Guvernul să lanseze negocierile cu privire la ieşirea din Uniunea Europeană (UE) şi care urmează să fie adoptat fărtă probleme, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acesta nu este un proiect de lege care să stabilească dacă Regatul Unit trebuie sau nu să părăsească UE sau cum trebuie să o facă. Este vorba pur şi simplu despre aplicarea unei decizii luate deja, un punct din care nu mai există întoarcere a fost trecut”, a declarat marţi ministrul însărcinat cu Brexitul David Davis, în deschiderea dezbaterilor în Camera Comunelor.

Intitulat ”Proiect de lege al Uniunii Europene (notificare de retragere)”, documentul, foarte scurt, publicat joi, le cere parlamentarilor să ”confere premierului puterea de a notifica, potrivit Articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene, intenţia Regatului Unit de a se retrage din UE”.

Textul este examinat marţi şi miercuri în Camera Comunelor, după care vor avea loc trei zile de dezbateri - 6, 7 şi 8 februarie - care se vor încheia cu un vot.

Proiectul de lege este extrem de scurt şi ar putea, teoretic, să fie adoptat rapid, aşa cum doreşte Extecutivul.

Însă au fost depuse deja cinci ”amendamente motivate”, vizând să-l înăbuşe în faşă.

Premierul conservator Theresa May s-a angajat să lanseze divorţul de UE până la sfârşitul lui martie şi intenţionează să respecte acest calendar, în urma referendumului de la 23 iunie prin care Brexitul a fost decis.

Deputaţii conservatori au primit ordinul să rămână în Parlament până la miezul nopţii, ora prevăzută a finalului dezbaterilor de marţi, pentru a evita ca parlamentari care susţin rămânerea regatului în UE să nu poată să profite de o Cameră pe jumătate goală şi să aprobe vreunul dintre aceste amendamente, potrivit cotidianului The Daily Telegraph.

Două amendamente cer ca proiectul de lege să nu fie studiat deoarece el ”nu garantează în particular apartenenţa viitoare a Regatului Unit la piaţa unică” europeană, iar altul pentru că parlamentarii regionali nu vor fi consultaţi pe tema activării Articolului 50.

Un al patrulea amendament cere acelaşi lucru, din cauza absenţei unei ”cărţi albe” cu privire la strategia Theresei May.

Premierul s-a angajat săptămâna trecută să publice un asemenea document, care să apere o ruptură ”clară şi netă” de UE, implicând o ieşire din piaţa unică, în vederea reluării controlului asupra imigraţiei provenind din statele membre UE, însă ea nu a oferit şi o dată a publicării documentului.

O ”DECIZIE DEJA LUATĂ”

Aceste amendamente au puţine şanse de izbândă. Partidul Conservator dispune de o majoritate fragilă în Camera inferioară a Parlamentului, iar Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie, a promis să nu blocheze proiectul de lege.

În faţa unui Partid Laburist cu păreri împărţite despre această problemă, liderul formaţiunii Jeremy Corbyn a ameninţat că va exclude din organizaţie orice deputat care nu va vota pentru proiectul de lege, un risc pe care mai mulţi parlamentari s-au declarat pregătiţi să şi-l asume - ceea ce reprezintă un adevărat test al autorităţii sale.

Aproximativ 60 de pagini de amendamente vizând să nuanţeze proiectul de lege au fost depuse, de asemenea, iar acestea urmează să fie dezbătute săptămâna viitoare. Ele vizează să constrângă Guvernul să prezinte cu regularitate dări de seamă Parlamentului.

De la Camera Comunelor, proiectul de lege va fi trimis la Camera Lorzilor, unde noi amendamente ar putea să fie depuse, iar după aceea textul va ajunge la regină, pentru a primi aprobarea finală.

Proiectul de lege a fost întocmit în urma hotărârii Curţii Supreme de a obliga Guvernul să obţină aprobarea Parlamentului înainte să lanseze negocierile în vederea ieşirii din UE.

Divorţul ar putea să aibă loc la începutul lui martie.

Cotidianul conservator The Times scrie că Guvernul a cerut Camerei Lorzilor să aprobe textul pe 7 martie, ceea ce ar deschide calea lansării negocierilor încă de la 9 martie, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.