Parlamentarii polonezi au depus un proiect pentru a reduce considerabil accesul jurnaliştilor în clădirea Parlamentului din Varşovia. Proiectul legislativ a stârnit proteste din partea instituţiilor mass-media private, care se tem că executivul conservator vrea să reducă libertatea presei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Înainte de toate, aceste restricţii nu vor avea un impact asupra jurnaliştilor, dar vor lovi dreptul cetăţenilor de a fi complet informaţi cu privire la oamenii pe care-i aleg pentru a face parlamentarea”, se arată într-un comunicat semnat de cele mai importante publicaţii independente din Polonia.

Aceste măsuri de restricţionare a accesului jurnaliştilor au fost propuse de către preşedintele Sejm - camera inferioară a Parlamentului. Acesta a cerut interzicerea înregistrării sesiunilor parlamentare, singura excepţie fiind aplicată pentru cinci televiziuni, şi reducerea numărului de jurnalişti prezenţi în clădirea legislativului. Noile reguli vor intra în vigoare de la începutul anului viitor.

Acesta este ultimul plan propus de guvernarea conservatoare în încercarea de a-şi extinde autoritatea.

Reprezentanţii Partidului Lege şi Justiţie (PiS) şi-au strâns controlul asupra instituţiilor de presă publice la doar un an de la preluarea puterii şi au luat măsuri pentru reducerea puterii Curţii Constituţionale.

PiS susţine că noile reguli nu reprezintă restricţii pentru jurnalişti.

”Nu cred că e ceva greşit aici, nu cred că aceste restricţii îi vor afecta pe jurnalişti”, a declarat o purtătoare de cuvânt a PiS, Beata Mazurek.

Sejm explică că noile limitări privind acreditarea jurnaliştilor sunt inspirate de regulile din Parlamentul Uniunii Europene. Doar doi jurnalişti de la fiecare instituţie media vor putea să aibă acces în fiecare zi în clădirea Parlamentului de la Varşovia.

Potrivit unui document, 300 de acreditări permanente şi 200 de acreditări temporare au fost emise de la începutul anului pentru reprezentanţii mass-media din Sejm. Uneori chiar şi 800 de jurnalişti sunt în acelaşi moment în clădirea Parlamentului.

”Aceste schimbări vor mări siguranţa şi profesionalismul atât pentru jurnalişti, cât şi pentru politicieni. De asemenea, vom îmbunătăţi imaginea Sejm şi pe cea a Senatului”, se arată în proiectul propus de preşedintele Sejm.

De asemenea, parlamentarii se gândesc să deschidă un centru media într-o clădire din apropiere, unde politicenii vor fi invitaţi pentru a da declaraţii de presă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.