Parlamentara laburistă Jo Cox, împuşcată şi înjunghiată joi în timp ce făcea campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE, a murit, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Politiciana de 41 de ani, care are două fiice, a fost împuşcată de trei ori, dintre care o dată în faţă, înjunghiată şi lovită, în timpul unei întâlniri cu alegătorii, la Birstall, în apropiere de Leeds, au declarat martori oculari.

Un bărbat de 52 de ani, identificat de presa locală drept Tommy Mair, a fost arestat după atac.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Potrivit vecinilor săi, bărbatul era un singuratic.

Unii martori spun că Jo Cox a fost rănită când a intervenit pentru a despărţi doi bărbaţi care se luaseră la bătaie pe stradă.

„Era un tip foarte curajos şi un alt tip, cu o şapcă albă de baseball, pe care încerca să îl imobilizeze, iar tipul cu şapcă a scos deodată o armă din geanta sa”, a povestit Hithem Ben Abdallah, care se afla într-o cafenea din apropiere în momentul producerii atacului, în jurul orei locale 13 (17 ora României).

Potrivit martorului, bărbatul care se lupta cu agresorul s-a retras la vederea armei, iar parlamentara a intervenit. După aceea, atacatorul a tras două focuri de armă. 

„Părea o armă din timpul Primului Război Mondial sau o armă improvizată. Nu este genul de armă pe care îl vezi în mod normal”, a adăugat el, precizând că agresorul s-a îndepărtat apoi foarte liniştit de locul faptei.

Alţi martori oculari susţin că cel care a atacat-o pe Cox a strigat „Marea Britanie pe primul plan”, unul dintre sloganurile campaniei pentru ieşirea Regatului Unit din UE şi că părea să o fi aşteptat pe politician special pentru a o ataca.

“La ora locală 12.53 (14.53 ora României), astăzi (joi – n.r.), poliţia a fost chemată la un incident pe strada Market, Birstall, unde o femeie în jur de 40 de ani a fost rănită gravă şi este în stare critică. Un bărbat în jur de 50 de ani, aflat în apropiere, a suferit de asemenea răni uşoare (....). Ofiţeri înarmaţi au ajuns la faţa locului, iar un bărbat de 52 de ani a fost arestat în zonă”, a declarat un purtător de cuvânt al forţelor de ordine.

Cox, absolventă a Universităţii Cambridge, a fost aleasă parlamentară de Batley and Spen în 2015. Ea a fost preşedinta Grupului Femeilor Laburiste şi a lucrat anterior pentru Salvaţi Copiii.

Atât politicienii care fac campanie pentru ieşirea Marii Britanii din UE, cât şi cei care pledează pentru rămânerea în blocul comunitar şi-au suspendat joi campania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.