Guvernul francez salută joi ”angajamentul” în favoarea ”suveranităţii europene” al noii coaliţii germane şi anunţă că vrea ”să lucreze rapid” cu noul Guvern, în contextul în care Franţa preia preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE) la 1 ianuarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Salutăm acordul de coaliţiie prezentat de SPD, Verzi şi FDP ieri (miercuri) şi angajamentul manifest în favoarea Europei şi suveranităţii europene. În cadrul cooperării franco-germane, dorim să lucrăm rapid cu viitorul Guvern german în probleme de interes comun, mai ales în perspectiva preşedinţiei franceze a Consiliului UE”, declară într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului francez de Externe.

Social-democratul Olaf Scholz a anunţat miercuri un acord prin care urmează să preia şefia primului Guvern post-Merkel, împreună cu ecologişti şi liberalii, în cadrul unei coaliţii fără precedent.

Autorităţile franceze şi-au exprimat în mai multe rnduri voinţa de a începe să coopereze rapid cu noul Guvern german, un partener-cheie al Parisului în cadrul UE.

Guvernul lui Emmanuel Macron este cu atât mai nerăbdător, cu cât preţedinţia UE, care durează şase luni, se suprapune campaniei electorale în vederea alegerilor prezidenţiale franceze, prevăzute la sfârşitul lui aprilie.

Emmanuel Macron şi Guvernul său subliniază cu regularitate că UE este necesar să-şi instaureze suveranitatea în faţa evoluţiilor geopolitice din lume - în principal opţiunea Statelor Unite de a-şi recentra priorităţile asupra confruntării cu China şi de a împinge Europa în planul secund al priortăţilor strategice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.