Autorităţile germane investighează un posibil atac prin otrăvire, la Munchen, în toamna anului trecut, asupra unei jurnaliste disidente ruse care scrisese articole critice despre invazia ţării sale în Ucraina, a confirmat procurorul din Berlin, relatează corespondentul cotidianului The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elena Kostiucenko, care a criticat invazia din Ucraina, s-a îmbolnăvit în timpul unei călătorii cu trenul în Germania. Într-un articol publicat marţi seară de publicaţia independentă de limbă rusă Meduza şi de publicaţia americană n+1, jurnalista Elena Kostiucenko a declarat că în martie anul trecut a fost informată de o sursă din cadrul spionajului militar ucrainean despre planuri ruseşti de a o asasina.

Kostiucenko, care la acea vreme relata de lângă Mariupol, Ucraina, pentru ziarul independent Novaia Gazeta, în prezent închis, a reuşit iniţial să fugă la Berlin.

La 17 octombrie, jurnalista a călătorit la München pentru a solicita o viză pentru Ucraina, dorind să continue să relateze despre război pentru Meduza, un site de ştiri independent cu sediul la Riga, în Letonia. Pe drumul de întoarcere cu trenul spre Berlin, jurnalista a început să aibă simptome de otrăvire, inclusiv dureri de cap puternice, slăbiciune, dificultăţi de respiraţie şi greaţă.

"Transpiraţia îmi mirosea puternic şi ciudat, ca un fruct putred", a declarat Kostiucenko. Ulterior, i-au umflat faţa şi degetele de la mâini şi de la picioare.

Testele medicale efectuate la 10 zile după primele simptome au arătat enzime hepatice ridicate, de cinci ori mai mari decât în mod normal, precum şi sânge în urină.

Kostiucenko spune că a fost interogată ulterior de un detectiv german de rang înalt care a condus şi ancheta privind uciderea lui Zelimhan Hangoşvili, un exilat cecen împuşcat mortal de un asasin rus, agent al serviciilor ruse, într-un parc din centrul Berlinului, în 2019.

"Pot confirma că procurorul din Berlin face o anchetă împotriva unui autor necunoscut", a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului din Berlin.

După ce ancheta a fost închisă iniţial în luna mai a acestui an din cauza lipsei de dovezi privind o tentativă de otrăvire, aceasta a fost redeschisă în iulie. Decizia de redeschidere a anchetei s-a datorat unor "consideraţii suplimentare" asupra circumstanţelor mai degrabă decât unor dovezi nou apărute. "Verificăm dacă o examinare a altor obiecte din anturajul părţii vătămate ar mai putea fi oportună în acest moment", a adăugat Parchetul.

Kostiucenko a fost premiată pentru reportajul său despre masacrul de la Janaozen din 2011, când cel puţin 14 protestatari au fost ucişi de poliţie într-un oraş petrolier din vestul Kazahstanului.

Jurnalista a spus că cea care a inspirat-o şi a făcut-o să se apuce de jurnalism a fost regretata ziaristă rusă de la Novaia Gazeta şi activistă pentru drepturile omului Anna Politkovskaia, care a fost otrăvită în 2004 şi împuşcată mortal în 2006.

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, un ONG cu sediul la New York, a cerut autorităţilor germane să investigheze în mod transparent acuzaţiile aduse de Kostiucenko. De asemenea, Comitetul a îndemnat autorităţile din Georgia să investigheze rapoartele privind o tentativă de otrăvire asupra jurnalistei ruse de radio Irina Babloian. "Rapoartele conform cărora jurnalistele ruse Elena Kostiucenko şi Irina Babloian ar fi fost otrăvite în Germania şi Georgia sunt extrem de alarmante şi trebuie investigate imediat", a declarat Carlos Martinez de la Serna, directorul de programe al CPJ. "Autorităţile germane şi georgiene ar trebui să trateze aceste acuzaţii cu cea mai mare seriozitate şi să facă tot ce le stă în putinţă pentru a proteja vieţile jurnaliştilor care trăiesc în exil", a recomandat CPJ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.