Parchetul bulgar a anunţat luni că anchetează împreună cu autorităţile britanice cu privire la un presupus agent din cadrul serviciilor militare ruse (GRU) suspectat de legături cu cazul Skripal şi suspectat că l-a otrăvit pe un om de afaceri şi pe fiul acestuia în Bulgaria în 2015, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cunoscut sub pseudonoimul Serghei Fedotov, acest rus este vizat de la 11 octombrie 2018 de o anchetă ”în deplină coordonare între parteneri bulgari şi britanici”, a declarat procurorul general bulgar Sotir Ţaţarov.

Site-ul de investigaţii Bellingcat a dezvăluit joi că acest bărbat se afla în Regatul Unit la momentul otrăvirii fostului dublu agent Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, la Salisbury, în martie 2018, şi că este considerat al ”treilea suspect” în acest caz.

Autorităţile bulgare se întreabă totodată care este eventual său rol în otrăvirea industriaşului în domeniul armamentului Emilian Ghebrev, la Sofia, în primăvara lui 2015.

”Una dintre cele trei vizite ale lui «Fedotov» (de la 24 la 28 aprilie 2015) coincide cu primul incident cu privire la (Emilian) Ghebrev”, a precizat Sotir Ţaţarov.

Suspectul a mai fost în Bulgaria în februarie ţi în mai, în acelaşi an, a precizat procurorul general bulgar.

Ambasadoarea britanică Emma Hopkins a confirmat că cele două ţări au înfiinţat o ”echipă comună” care anchetează ”în strânsă colaborare”, în urma unei convorbiri, luni, între premierul bulgar Boiko Borisov şi procurorul general.

Un antreprenor în industria armamentului, Ghbrev a fost spitalizat la 28 aprilie 2015, după ce a căzut la pământ în timpul unei recepţii la Sofia.

Fiul său adult şi un cadru de la întreprinderea sa au fost, de asemenea, afectaţi.

Ancheta a dezvăluit prezenţa unei otrăvi într-o cafea şi în mâncarea consumate de cătrei cei trei bărbaţi, a precizat Sotir Ţaţarov.

Potrivit procurorului general bulgar, este vorba despre ”după toate aparenţele” de ”Chlorpyrifos”, un insecticid.

Presa bulgară scrie că Emilian Ghebrev ar putea să fi fost ţinta serviciilor ruse din cauza întreprinderii sal - Dunarit -, care exportă armament în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.