Parchetul belarus a cerut marţi condamnarea la 12 ani de închisoare a Mariei Kolesnikova, una dintre reprezentanţii contestării, acuzată de faptul că a vrut să răstoarne regimul autoritarist al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesul Mariei Kolesnikova, în vârstă de 39 de ani, care a fost deschis la începutul lui august, are loc după luni de eliminare a oricărei contestări în Belarus, prin arestări masive, exiluri forţate şi lichidări ale unor ONG-uri şi publicaţii independente.

Încarcerată de 11 luni, această reprezentantă importantă a opoziţiei faţă de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko este judecată împreună cu avocatul său, Maxim Znak.

Amândoi sunt acuzaţi de ”complot vizând preluarea puterii”, ”apeluri la acţiuni care aduc atingere securităţii naţionale” şi ”înfiinţarea unei formaţi uniextremiste”.

”Kolesnikova şi Znak riscă până la 12 ani de închisoare. Deliberările cu uşile închise au avut loc azi, iar procurorul a cerut această pedeapsă”, a anunţat serviciul de presă al lui Viktor Babariko, alt mare rival al lui Lukaşenko, condamnat, la rândul său, la 14 ani de închisoare, în iulie, şi pentru care au muncit cei doi acuzaţi.

La audierea de marţi, ”Maxim s-a exprimat asupra părţii juridice, iar Maria a avut o intervenţie mai emoţională. Ea a vorbit despre valorile sale şi cele ale echipei lui Babariko”, a maideclarat aceastăsursă.

Verdictul în acest dosar urmează să fie pronunţat la 6 septembrie.

Maria Kolesnikova a fost arestată în septembrie, după ce s-a opus în mod spectaculos unei tentative a autorităţilor de a o expulza din Belarus, sărind pe geamul unei maşini şi rupându-şi paşaportul.

În urma realegerii contestate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, în urmă cu un an, urmată de manifestaţii istorice împotriva puterii, autorităţile belaruse efectuează o represiune neîncetată.

Mii de opozanţi au fost arestaţi sau au fost nevoiţi să se exileze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.