Papa Francisc a recunoscut luni că recentele sale comentarii despre Rusia, considerate de Ucraina drept un elogiu adus imperialismului, au fost formulate greşit şi a spus că intenţia sa a fost de a le reaminti tinerilor ruşi de o mare moştenire culturală, şi nu de una politică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu mă gândeam la imperialism când am spus asta", a spus Papa Francisc despre comentariile sale de luna trecută, vorbind cu reporterii la bordul avionului cu care se întorcea din Mongolia.

Într-o intervenţie video avută la 25 august în faţa unor tineri catolici ruşi adunaţi la Sankt Petersburg, Papa Francisc a făcut un comentariu spontan după rostirea discursului scris şi le-a vorbit despre foştii ţari Petru I şi Ecaterina a II-a reamintindu-le că sunt moştenitorii "marelui imperiu rus". 

Ambii ţari au extins teritoriul rusesc în timpul domniei lor.

Papa Francisc este criticat după ce l-a lăudat în faţa tinerilor ruşi pe ţarul Petru cel Mare, idolul lui Putin
CITEȘTE ȘI Papa Francisc este criticat după ce l-a lăudat în faţa tinerilor ruşi pe ţarul Petru cel Mare, idolul lui Putin

Comentariile suveranului pontif au provocat indignare în Ucraina, întrucât Vladimir Putin a invocat moştenirea celor doi monarhi ruşi pentru a-şi justifica invazia din Ucraina şi anexarea teritoriului acesteia. Discursul papal a fost salutat în schimb de Kremlin, care l-a lăudat pe Francisc pentru cunoştinţele sale despre istoria Rusiei.

CITEȘTE ȘI Kremlinul spune că este foarte mulţumit de comentariile Papei despre istoria Rusiei. Vaticanul transmite că Papa nu a avut intenţia de a glorifica imperialismul rusesc

"Poate că nu a fost cel mai bun mod de a mă exprima, dar, vorbind despre Marea Rusie, mă gândeam nu atât din punct de vedere geografic, cât din punct de vedere cultural", a explicat luni Papa Francisc, menţionând că Fiodor Dostoievski rămâne unul dintre autorii săi favoriţi.

"A fost un comentariu spontan care mi-a venit în minte pentru că am studiat (istoria Rusiei) la şcoală", a spus el, explicându-le jurnaliştilor de ce i-a menţionat pe Petru şi Ecaterina.

"Cultura rusă este de o asemenea frumuseţe, de o asemenea profunzime. Ea nu ar trebui să fie anulată din cauza problemelor politice. Au fost ani politici întunecaţi în Rusia, dar moştenirea este acolo, la dispoziţia tuturor", a completat el.

MESAJUL PAPEI PENTRU CHINA

Papa Francisc a fost întrebat de reporteri şi despre China, în contextul călătoriei sale în Mongolia.

CITEȘTE ȘI Papa Francisc a salutat în Mongolia puterea religiei de a rezolva conflictele şi de a promova pacea

El a spus că vrea să asigure China, cu care Vaticanul are relaţii dificile, că Biserica Catolică nu are motive ascunse şi că nu ar trebui să fie văzută ca o putere străină.

Duminică, la o slujbă în Mongolia, în cel mai recent gest al său de deschidere către liderii ţării comuniste, pentru a uşura restricţiile asupra religiei, Papa Francisc a numit cetăţenii acestui stat un popor "nobil" şi le-a cerut catolicilor să fie "buni creştini şi buni cetăţeni".

În ceea ce priveşte relaţiile dintre Vatican şi China, Francisc a spus: "Cred că trebuie să avansăm în ceea ce priveşte aspectul religios, pentru a ne înţelege mai bine unii pe alţii, astfel încât cetăţenii chinezi să nu creadă că Biserica nu le acceptă cultura şi valorile şi (să nu creadă) că Biserica reprezintă o altă putere străină".

Beijingul a urmat o politică de "asimilare" a religiei, încercând să elimine influenţele străine şi să impună supunerea faţă de Partidul Comunist. Un acord încheiat în 2018 între Vatican şi China în legătură cu numirea episcopilor a fost, în cel mai bun caz, fragil, Vaticanul plângându-se că Beijingul l-a încălcat de mai multe ori.

"Relaţiile cu China sunt foarte respectuoase. Personal, am o mare admiraţie pentru poporul chinez", a dat asigurări suveranul pontif.

Catolicii din Vietnamul condus de comunişti, care şi-a îmbunătăţit recent relaţiile cu Vaticanul, au venit în Mongolia pentru a-l vedea pe papă şi au spus că doresc ca acesta să le viziteze şi lor ţara. Întrebat dacă va vizita Vietnamul, Papa Francisc a glumit: "Dacă nu mă duc eu, cu siguranţă va merge Ioan al XXIV-lea", a spus el, speculând asupra posibilului nume al unui viitor papă. "Cu siguranţă va exista (o călătorie papală în Vietnam)", a adăugat el.

Papa Francisc, care se foloseşte de un scaun cu rotile şi un baston, a fost vag în legătură cu vizitele externe pe care ar avea de gând să le facă anul viitor, după vizita la Marsilia de luna viitoare, când va participa la o conferinţă privind imigraţia.

"Călătoriile nu mai sunt la fel de uşoare ca la început", a recunoscut Papa Francisc, care conduce Biserica Catolică din 2013.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.