Papa Francisc a sărit peste momentul lecturii la audienţa sa săptămânală de miercuri, delegând sarcina unui consilier şi spunându-le credincioşilor că încă nu se simte bine, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suveranul pontif, în vârstă de 87 de ani, care a avut o serie de probleme de sănătate în ultima vreme, şi-a anulat întâlnirile de sâmbătă şi de luni din cauza a ceea ce Vaticanul a numit o uşoară răceală.

Duminică, el se adresase mulţimii din Piaţa Sfântul Petru în mod normal, pentru a transmite mesajul său Angelus.

"Dragi fraţi şi surori, sunt încă puţin răcit", a spus miercuri Papa Francisc, anunţând că altcineva va citi cateheza sa despre invidie şi lăudăroşenie, două dintre cele şapte păcate de moarte.

Lectura a fost de aproximativ o pagină.

Mai devreme miercuri, papa nu citise nici discursul pregătit pentru întâlnirea cu o delegaţie de episcopii armeni, lăsând şi acesta în seama unui asistent, potrivit Vaticanului.

Papa a luat cuvântul la sfârşitul audienţei, având vocea răguşită şi tuşind puţin, pentru a-i saluta pe unii dintre credincioşi şi pentru a lansa apeluri la pace, aşa cum obişnuieşte. El a menţionat conflictele din Ucraina, Israel şi teritoriile palestiniene, precum şi recentele atacuri mortale împotriva unei biserici catolice şi a unei moschei din Burkina Faso, precum şi violenţele continue din Haiti. A condamnat, de asemenea, utilizarea minelor antipersonal, numindu-le "dispozitive diabolice" şi a reamintit că la 1 martie se împlinesc 25 de ani de la intrarea în vigoare a unei convenţii ONU care le interzice.

În decembrie, papa a fost nevoit să anuleze o călătorie planificată la reuniunea COP28 privind clima de la Dubai din cauza efectelor gripei şi a unei infecţii pulmonare.

În ianuarie, el nu a putut să termine un discurs din cauza unei "bronşite". Mai târziu, în cursul lunii, a declarat că se simte mai bine, în ciuda "unor dureri".

În tinereţe, în Argentina, ţara sa natală, papei Francisc i-a fost extirpat o parte dintr-un plămân.

Papa are, de asemenea, dificultăţi de mers şi foloseşte în mod regulat un scaun cu rotile sau un baston. Miercuri, el a ajuns la audienţa sa din interior într-un scaun cu rotile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.