Vaticanul a rupt tăcerea la zece zile după polemica provocată de deschiderea Papei Francisc faţă de ”uniunile civile” ale cuplurilor gay şi a precizat, într-o notă internă, că Suveranul Pontif nu a pus în niciun fel în discuţie dogma căsătoriei între un bărbat şi o femeie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În această notă internă, trimisă la sfârşitul săptămânii nunţilor apostolici (ambasadori), Secretariatul de Stat al Vaticanului - administraţia de cel mai înalt rang la Vatican - insistă asupra faptului că Papa nu a schimbat doctrina Bisericii Catolice.

”Este evident că Papa Francisc s-a referit la anumite dispoziţii ale unor state şi nu la doctrina Bisericii, reafirmată adesea de-a lungul anilor”, se arată în această notă, publicată de către nunţiul apostolic din Mexic, arhiepiscopul Franco Coppola.

În ”Francesco” - un documentar prezentat la 21 octombrie la Festivalul de Cinema de la Roma -, Papa Francisc a apărat ”o lege a uniunii civile” pentru persoanele de orientare homosexuală, care au ”dreptul să fie acoperite legal”.

”Persoanele homosexuale au dreptul să fie în familie. Sunt copiii lui Dumnezeu, au dreptul la o familie”, declară Suveranul Pontif în acest documentar realizat de Evgeny Afineevsky.

Declaraţiile Papei - în realitate un montaj a două fragmente inedite dintr-un interviu acordat în 2019 unei televiziuni mexicane - i-au făcut pe unii catolici tradişionalişti să se teamă că Papa este în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Cardinalul ultraconservator german Gerhard Müller - fostul paznnic al dogmei la Vtican, pensionat de către Papă în 2017 - a declarat că a primit sute de apeluri telefonice de la credincioşi ”tulburaţi”.

”Papa nu este deasupra cuvântului lui Dumnezeu”, l-a atacat el, în Corriere della Sera, la o zi după apariţia documentarului.

În nota sa către nunţii apostolici, Secretariatul de Stat apreciză că montajul din documentar, care nu conţine întrebările puse Papei, ar fi ”provocat confuzia”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.