Un fost cardinal italian de rang înalt, Angelo Becciu, demis din funcţie şi căruia i s-au retras privilegiile de cardinal în 2020, pe fondul unui scandal cu privire la o tranzacţie imobiliară la Londra, judecat în prezent cu privire la fraudă financiară, i-a cerut Papei Francisc să confirme că a aprobat acţiuni financiare confidenţiale - în cursul unei convorbiri telefonice pe care a înregistrat-o fără ca Suveranul Pontif să ştie -, cu puţin înainte de proces, dezvăluie vineri presa italiană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această înregistrare - realizată în vara lui 2021, cu trei zile înainte de deschiderea procesului şi după ce Papa a fost suspus unei intervenţii grele la colon - nu a fost făcută publică, însă existenţa ei a fost dezvăluită joi, la o audiere, la un tribunal din Vatican.

Cardianul Angelo Becciu, în vârstă de 74 de ani, un fost consilier apropiat al Papei, a fost demis din funcţie şi i s-au retras toate privilegiile de cardinal în septembrie 2020, pe fondul unui scandal cu privire la o tranzacţie imobiliară la Londra, în pofida faptului să îşi clamează nevinovăţia.

Zece persoane compar, începând din iulie 2021, într-un tribunal penal al Vaticanului, cu privire la fraudă, deturnare de fonduri, abuz de putere, spălare de bani, corupţie şi estorcare.

Între aceste persoane se află Cecilia Marogna, o intermediară angajată de către monseniorul Becciu în calitate de consultantă în domeniul securităţii, acuzată de faptul că a cheltuit suma de 575.000 de euro primită de la Vatican pe nopţi de cazare la hotel şi pe produse de lux.

Potrivit procurorilor, fondurile plătite lui Marogna - supranumită ”dama cardinalului” de către presa italiană - erau destinate eliberării preoţilor şi călugărilor reţinuţi ostatici în străinătate.

În convorbirea sa la telefon cu Papa - pe data de 24 iulie 2021 -, cardinalul Becciu îi cere să-i confirme faptul că a aprobat deblocarea unor fonduri în vederea obţinerii eliberării unei călugăriţe columbiene reţinută în Mali de către o grupare cu legături cu Al-Qaida.

”Mi-aţi dat sau nu autorizaţia să lansez operaţiunile de (obţinere a) eliberării călugăriţei?” îl întreabă Becciu.

”Noi am stabilit răscumpărarea la 500.000 de euro, niciun cent în plus, pentru că ar fi părut imoral să le dăm mai mulţi bani (...) teroriştilor. Cred că v-am informat despre toate astea. Vă amintiţi?”, întreba el.

Potrivit transcrierii - publicate de către cotidianul italian Il Messaggero -, Papa îi răspunde că-şi aminteşte ”vag”.

Papa argentinian, care pare perplex, îi cere atunci monseniorului Becciu să adreseze cererea în scris.

Această discuţie a fost înregistrată în apartamentul lui Angelo Becciu, de către unul dintre apropiaţii acestuia, ”pe speaker”, potrivit tribunalului.

Acest proces - primul împotriva unui cardinal de rang înalt - urma să continue vineri cu audierea martorilo-cheie în acest dosar nebulos.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.