Papa Francisc, aflat în vizită în Madagascar, a declarat sâmbătă că despăduririle rapide şi reducere biodiversităţii în anumite ţări nu trebuie tratate ca probleme locale, pentru că ele ameninţă viitorul întregii planete.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suveranul Pontif a făcut apelul în timpul vizitei în a patra cea mai mare insulă din lume, despre care institutele de cercetare şi agenţiile au transmis că a pierdut aproximativ 44% din păduri în ultimii 60 de ani din cauza exporturilor ilegale de lemn, scrie Reuters.

Papa a vorbit şi despre corupţie, pe care a legat-o de sărăcie şi de exportul ilegal de resurse naturale.

La o întâlnire cu liderii din Madagascar, el a spus că unii profită de pe urma despăduririlor excesive şi a adăugat: „Deteriorarea biodiversităţii compromite viitorul ţării şi al Pământului, casa noastră”.

În urma masivelor incendii din Amazonia, preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a respins criticile internaţionale la adresa politicii lui de extindere a zonelor agricole. El a spus că este o problemă internă.

„Ultimele păduri sunt ameninţate de incendii, braconaj, punerea la pămât nerestricţionată a unor valoroase zone forestiere. Flora şi fauna sunt în pericol din cauza exporturilor ilegale”, a mai afirmat Papa Francisc.

El a completat spunând că trebuie create locuri de muncă pentru a-i lecui pe cei care sunt implicaţi în acţiuni ce afectează mediul.

Papa i-a îndemnat pe liderii din Madagascar să lupte „cu putere şi determinare împotriva tuturor formelor de corupţie şi speculă care cresc discrepanţa socială” şi să confrunte situaţiile de instabilitate şi excluziune, care „creează întotdeauna condiţii de sărăcie inumană”.

Grupul pentru mediu TRAFFIC estimează că cel puţin 1 milion de buşteni de palisandru au fost exportaţi ilegal din Madagascar începând cu anul 2010.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.