Papa Francisc urmează să-l primească la 4 iulie, la Vatican, pe preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat joi Vaticanul într-un scurt comunicat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pot să confirm că Sfântul Părinte îl va primi în audienţă la Vatican pe preşedintele Federaţiei ruse Vladimir Putin la 4 iulie”, a declarat un purtător de cuvţnt interimar al Vaticanului, Alessandro Gisotti.

Aceasta urmează să fie a treia întâlnire între cei doi.

Papa l-a primit ultima oară pe preşedintele rus în iunie 2015.

El l-a îndemnat atunci pe liderul de la Kremlin să ”facă un efort important şi sincer în vederea realizării păcii” în Ucraina.

Însă Francisc nu a mers mai departe atunci, iar Vaticanul a rămas foarte prudent în această criză, spre marea nemulţumire a catolicilor ucraineni, care aşteaptă o condamnare directă a politicii ruse în Ucraina.

O APROPIERE DE ORTOCŞI RUŞI

În februarie 2016, un pas în vederea unei apropieri a Vaticanului de ortodocşii ruşi, care constituie imensa majoritate a populaţiei ruse, a fost făcut printr-o întâlnire istorică între Papa Francisc şi patriarhul ortodox rus Kiril, în Cuba.

Cei doi lideri religioşi au demnat atunci o declaraţie comună. Roma dădea asigurări că era vorba despre o afirmare a alianţei între ortodicşi şi catolici în faţa islamismului, în Orientul Mijlociu, într-o perioadă marcată de conflicte pe care Papa le-a catalogat drept ”al treilea război mondial pe bucăţi”.

Papa era evident îngrijorat de acaparări politice previzibile. La mai puţin de o oră după întâlnire, i-a avertizat, într-un gest neobişnuit, pe jurnalişti care-l însoţeau în acest turneu, în care urma să efectueze o vizită în Mexic.

”Vor exista multe interpretări (...). Aceasta nu este o declaraţie politică, nu este o declaraţie sociologică, este o declaraţie pastorală”, sublinia el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.