Papa Francisc şi-a exprimat joi îngrijorarea faţă de riscul unui ”conflict la scară mai mare”, în contextul amplificării tensiunilor între Iran şi Statele Unite, şi a reclamat un angajament mai puternic al comunităţii internaţionale în favoarea păcii în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Semnele dinspre Orientul Mijlociu sunt ”deosebit de îngrijorătoare”, şi-a exprimat îngrijorarea Papa în faţa ambasadorilor la Sfntul Scaun, reuniţi la Vatican cu ocazia ceremoniei tradiţionale a urărilor.

”În urma creşterii tensiunilor între Iran şi Statele Unite, ei riscă să pună la grea încercare procesul de reconstrucţie a Irakului şi să creeze totdată bazele unui conflict la scară mai mare, ceea ce noi vrem cu toţii să împiedicăm”, a adăugat el.

În faţa diplomaţilor din întreaga lume, el şi-a exprimat dorinţa unui ”angajament mai asiduu şi mai eficient din partea comunităţii internaţionale” în favoarea păcii în regiune.

”Mă refer mai ales la şapa tăcerii care riscă să acopere războiul ce a devastat Siria în acest deceniu”, a declarat pontiful argentinian, care a împlinit vârsta de 83 de ani în decembrie.

El şi-a exprimat ”recunoştinţa faţă de Iordania şi Liban pentru că au primit şi luat în grijă, cu multe sacrificii, mii de refugiaţi sirieni”, dar şi-a exprimat îngrijorarea faţă de riscul tensiunilor şi instabilităţii în aceste ţări.

Papa a evocat, de asemenea, Yemenul, ”care trăieşte una dintre cele mai grave crize umanitare din istoria recentă, într-o atmosferă de indiferenţă generală” şi războiul din Libia, ”agravat de atacuri ale unor grupări extremiste şi de o creştere a violenţelor în ultimele zile”.

El a lansat, în final, un apel adresat Europei ”să nu piardă simţul solidarităţii care, de secole, a caracterizat-o, chiar şi în cele mai dificile momente din istoria sa”.

”Incendiul de la Catedrala Notre Dame din Paris a arătat cât de gragil şi uşor este de distrus chiar şi ceea ce pare solid”, apreciază Francisc.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.