Papa Francisc a cerut miercuri "respectarea" lăcaşurilor de cult din Ucraina, menţionând mănăstirea Lavra Pecerska din Kiev pe care Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC), care are filiaţii cu Rusia, trebuie să o evacueze la ordinul autorităţilor ucrainene, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile ucrainene au dat Bisericii Ortodoxe Ucrainene un termen-limită până la 29 martie pentru a-şi părăsi sediul din complexul istoric Lavra Percerska din Kiev, aceasta fiind cea mai recentă măsură împotriva acestei ramuri a Bisericii Ortodoxe pe care guvernul o acuză că este pro-rusă şi colaborează cu Moscova.

Referindu-se în mod specific la mănăstirea Lavra Pecerska, Papa Francisc a cerut "părţilor aflate în conflict să respecte locurile religioase" şi a lăudat persoanele care îşi dedică viaţa rugăciunii, "indiferent de confesiune".

Papa a făcut aceste remarci în timpul discursului său săptămânal adresat mulţimii din Piaţa Sfântul Petru. Într-o aparentă greşeală, el s-a referit la "călugăriţele" mănăstirii, care găzduieşte de fapt preoţi ortodocşi.

La 11 martie, patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse şi un susţinător fervent al invaziei ruse din Ucraina, îi ceruse Papei Francisc şi altor lideri religioşi să convingă Ucraina să înceteze represiunea împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC).



Din octombrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziţii la bisericile UOC, a impus sancţiuni episcopilor şi susţinătorilor săi financiari şi a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.

Oficialii bisericii spun că biserica şi milioanele ei de credincioşi sunt victimele unei vânători de vrăjitoare.

Ortodoxia este credinţa principală în Ucraina, iar UOC, legată de Patriarhia Moscovei, a fost în competiţie pentru credincioşi cu o biserică ortodoxă independentă, Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU), fondată după prăbuşirea sovietică din 1991, dar recunoscută de ierarhia bisericească abia în 2018.

De la invazie, biserica independentă a câştigat noi adepţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.