Papa Francisc avertizează joi împotriva unui ”efect de domino” al conflictelor militare asupra relaţiilor internţionale, în încheierea unui Congres al Religiilor, în Kazahstan, la care conducători religioşi din întreaga lume i-au îndemnat pe liderii lumii la ”dialog”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pacea este urgentă, pentru că orice conflictul militar sau focar de tensiuni şi de confruntări nu poate avea, azi, decât un efect de domino nefast şi să compromită grav sistemul relaţiilor internţaionale”, a subliniat Papa argentinian în încheierea celui de-al VII-lea Congres al Religiilor Mondiale şi Tradiţionale, la Nur-Sultan.

Participanţii la acest summit - care loc o dată la trei ani reprezintă diverse confesiuni, şi anume islamul, iudaismul, budismul, creştinismul, repartizate în 100 de delegaţii din 50 de ţări - au adoptat cu o majoritate o ”Declaraţie” în care-i îndeamnă pe liderii lumii ”să abandoneze orice retorică distructivă ce conduce la destabilizara lumii”.

”Suntem convinşi că declanţarea oricărui conflict militar, care creează focare de tensiune şi de confruntare, provoacă reacţii în lanţ care alterează relaţiile internaţionale”, se arată în acest document - în 35 de puncte -, în care Ucraina nu este citată.

În această ”Declaraţie” - semnată de mare imam de la Al-Azhar, cea mai înaltă instituţie a islamului sunnit - semnatarii îşi exprimă ”susţinerea apărării demnităţăii şi drepturilor femeilor, îmbunătăţirea statutului lor social ca membre egale ale familiei şi societăţii”.

Doar şase femei au fost prezente între cei aproximativ 80 de reprezentanţi, aşezaţi în jurul unei imense mese rotunde, în Palatul Independenţei, la Nur-Sultan.

Papa a îndemnat la ”apărarea demnităţii” femeilor şi a apreciat că lor ”trebuie să li se încredinţeze roluri şi responsabilităţi mai importante”.

”Câte alegeri de moarte s-ar evita dacă femeile ar fi în centrul deciziilor! Să acţionăm pentru ca ele să fie mai respectate, recunoscute şi implicate!”, a îndemnat Papa Francisc.

Francisc a depus eforturi, de când a fost ales în 2013, să crească numărul de femei în posturi de conducere în cadrul Curiei, ”Guvernul” Vaticanului, însă nicio femeie nu conduce vreun dicaster, echivalentul unui minister.

Suveranul Pontif a vizitat joi Catedrala Mariei a ajutorului perpetuu din Nur-Sultan, unde a susţinut un discurs în faţa membrilor clerului local, care l-a aplaudat călduros.

El revine joi seara la Roma şi va susţine o tradiţională conferinţă de presă la bordul avionului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.