Papa Francisc le-a cerut columbienilor sceptici în legătură cu un acord de pace cu gherilele să fie deschişi la reconciliere cu cei care au renunţat la violenţă. El a lansat apelul la câteva ore după ce un fost lider al rebelilor FARC i-a cerut iertare Suveranului Pontif, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Dragi oameni din Columbia, să vă fie frică să cereţi şi să oferiţi iertare”, a spus Papa într-o întâlnire emoţionantă ce a reunit victimele războiului civil ce a durat 50 de ani cu foşti mmbri ai gherilelei paramilitare marxiste, care au depus armele înainte de acordul încheiat cu Guvernul.

Francisc a zburat în oraşul Villavicencio, din provincia Meta – o zonă agricolă ce a fost unul dintre centrele violenţelor comise de FARC în timpul conflictului.

La sosire, un fost lider al FARC, Rodrigo Londono, în prezent preşedintele unui partid nou, i-a transmis o scrisoare deschisă Papei, în care îşi cerea iertare.

“Expresiile tale repetate în legătură cu mila infinită a lui Dumnezeu m-au mişcat să implor iertare pentru toate lacrimile şi durerea pe care le-am provocat poporului Columbiei”, a scris Londono, cunoscut după aliasul Timoshenko.

Zeci de mii de oameni s-au strâns pe drumurile pe care a trecut Papa, pentru a-l vedea.

Rugăciunea de după-amiază a Suveranului Pontin, de la Villavicencio, la care au luat parte 6.000 de supravieţuitori ai conflictului, a fost punctul culminant al turneului Papei în Columbia, ţară cu populaţie majoritar catolică.

El a ascultat povestirile a patru oameni, inclusiv ale unei femei care s-a alăturat FARC la 16 ani şi a două victim ale violenţelor.

Una dintre victime, Mira García, a mărturisit cum şi-a pierdut tatăl, soţul şi doi copii în lupte. Ea a lansat apel la iertare şi la ruperea “ciclului de violenţă” şi a subliniat că ea poate acum să “spună pe nume nenumitului şi să ierte ce este de neiertat”.

Politicienii şi episcopii catolici din Columbia sunt divizaţi în susţinerea lor pentru acordul de pace, unii susţinând că este prea blând cu gherilele.

“Vizita ne va oferi un sentiment de unitate, de iertare”, a spus primarul de Bogota, Enrique Penalosa înainte de turneu. “Columbia este foarte polarizată în prezent. Sunt multe pasiuni, multe uri”, a adăugat el.

Papa nu nu se va întâlni cu liderii FARC sau cu opoziţia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.