Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat miercuri o înăsprire a sancţiunilor prevăzute în cazul nerespectării izolării în Rusia, în vederea unei opriri a răspândirii noului coronavirus, o încălcare care poate fi pedepsită în anumite cazuri cu până la şapte ani de închisoare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În textul adoptat de deputaţii ruşi se prevăd pedepse de până la cinci ani în cazul contravenienţilor izolării care acţionează astfel încât contaminează mai multe persoane sau cauzează moartea unei persoane.

Această pedeapsă creşte la şapte ani în cazul în care mor două sau mai multe persoane.

Pentru a intra în vigoare, aceste măsuri este necesar să fie adoptate în Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, iar apoi să fie promulgate de către preşedintele rus Vladimir Putin.

Epidemia noului coronavirus, apărut în China în decembrie şi care s-a răspândir în întreaga lume, a contaminat 2.337 de persoane în Rusia şi a cauzat moartea a 17, potrivit unui bilanţ oficial prezentat de către autorităţile ruse.

Proiectul prevede de asemenea sancţionarea cu până la cinci ani de închisoare pentru difuzarea de ”ştiri false” cu privire la noul coronavirus, scrie AFP.

Deputaţii au adoptat textul în prima şi a doua lectură marţi, iar a treia lectură era prevăzută tot marţi.

Textul prevede ca o persoană găsită vinovată de împărtăşirea unor informaţii ”internţionat false” care au antrenat moartea unei persoane sau care au antrenat consecinţe grave să fie pedepsită cu până la cinci ani de închisoare şi o amendă în valoare de două milioane de ruble (23.000 de euro).

Proeictul prevede de asemenea pedepsirea cu până la trei ani de închisoare şi o amendă în valoare de 1,5 milioane de ruble (17.300 de euro) difuzarea unor informaţii care au adus atingere sănătăţii altuia.

Aceste propuneri fac parte dintr-un pachet legislativ care prevede totodată o consolidare a pedepselor aplicate persoanelor care nu respectă izolarea instituită în vederea limitării răspândirii covid-19.

Cei 12 milioane de locuitori ai capitalei ruse au fost plasaţi luni în izolare generală, iar aproximativ 12 regiuni din ţară au luat măsuri asemănătoare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.