Preşedintele francez Emmanuel Macron va vizita Ucraina "în următoarele săptămâni", a anunţat duminică Palatul Élysée, potrivit Ouest-France.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut în urma unei discuţii telefonice a lui Macron cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Preşedintele francez spusese iniţial că va vizita Ucraina în februarie, după care a indicat că această vizită va avea loc înainte de jumătatea lunii martie.

Cei doi şefi de stat "au convenit să rămână în contact strâns, în special în ceea ce priveşte vizita preşedintelui republicii în Ucraina, care ar trebui să aibă loc în următoarele săptămâni", potrivit unui comunicat de presă al preşedinţiei franceze.

Ca urmare a reuniunii de monitorizare a sprijinului acordat Ucrainei, organizată de Franţa în 7 martie la Paris, Emmanuel Macron a reafirmat, în cursul acestei convorbiri telefonice, "dorinţa sa de a continua eforturile pentru a înfiinţa rapid coaliţia privind loviturile în profunzime, precum şi sprijinul pentru iniţiativa cehă privind muniţiile", potrivit Élysée.

Preşedintele francez "a reiterat, de asemenea, necesitatea de a continua activitatea întreprinsă în cadrul coaliţiei "artilerie pentru Ucraina", pusă în aplicare sub preşedinţiile americană şi franceză.

La Paris, la 7 martie, douăzeci şi opt de ţări au participat la o reuniune de monitorizare consacrată sprijinului acordat Ucrainei, la mai mult de doi ani de la momentul invaziei ruseşti. Această reuniune a urmat reuniunii internaţionale de susţinere a Ucrainei care a avut loc la Paris la 26 februarie, la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Grupurile de opoziţie din Franţa au criticat poziţia recentă a şefului statului francez, care a declarat după conferinţa din 7 martie că nu trebuie exclusă posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina în viitor.

Mai mulţi dintre aliaţii europeni ai Franţei, precum şi Statele Unite, au respins ideea de a trimite trupe în Ucraina, iar preşedintele însuşi a recunoscut că nu există "niciun consens astăzi" asupra acestei opţiuni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.